Hur koka vit sparris? vad finns det för recept på vit sparris och vilka är de bästa tillbehören utöver hollandias? Ja frågorna runt denna, en av årets första, godaste primörer.
Det är inte riktigt vårvärme än men en av de rätter jag tycker är mest våriga är kokt vit sparris serverad med lufttorkad skinka och hollandiasesås. Om ni inte smakat, så säger jag; grattis, ni har nått helt makalöst kvar att upptäcka!
När är vit sparris är rätt mogen? För att veta om sparrisen är lagom och mogen ska du ta två sparrisar mot varann och gnida långsidorna. Gnisslar de så är de perfekta för kokning.
Laga & koka vit sparris
Gör så här: Skär av ca 3 cm av ändarna. Om du vill testa kan du ta tag om änden med båda händerna och knäcka sparrisen. Den brukar delas där i brytet mellan torr ände och saftigt sparris”kött”.
Skala ordentligt hela sparrisen förutom toppen. (Lämnas minsta lilla strimma blir det en tråkig upplevelse för matgästen; som trätrådar i munnen).
Man kan med fördel binda ihop sparrisarna med ett brett gummiband eller bomullstråd, inte för hårt. Det är för att sparrisen är lite ömtålig och kan skadas om det far runt i kastrullen.
Koka upp saltat vatten i en stor och djup kastrull och häll i 1 msk vinäger eller citronsaft. Helst en hög och smal sparriskastrull så klart, men det är inte så många som har. Sänk värmen och lägg i försiktigt. Låt sjuda i 15-20 minuter.
Känn efter med potatissticka långt ner i stammen. Ta upp med hålslev eller stekpincett.
Servera med förslagsvis kallskuren skinka (serrano), värmd hollandaisesås, rom.