Följ mig:
Hemma hos mig

En vägg för hela Europa

18 april, 2013

För en massa år sedan var jag i Köpenhamn och besökte Café Europa där jag såg något jag blev helt kär i. En kortsidevägg fylldes av en gammal skolkarta över Europa (passande nog) och det var så enkelt samtidigt väldigt effektfullt. Jag blev helt tagen och bestämde mig för att så fort jag får en väggyta som är mer än 3 m lång så ska jag ha så. På denna tid bodde jag i en liten ”studio” på 35 kvm med en massa snedtak.

Letade länge och väl efter en karta, t o m ringde skolor, och hittade tillslut en välhållen karta från 1955. Sen var det bara att hoppas på att flytta till större. Det har varit tre hem sedan dess och det är bara i två av dem kartan med nöd och näppe fått plats. Lägenheten vi nyss lämnat, där fick den inte plats.

När vi för ett år sedan bestämde oss för att börja leta efter nytt hem hade jag detta i bakhuvudet – vill ha en vägg i anknytning till matplatsen där kartan får plats. Inte för att ett ev husköp skulle stå och falla med det men det var en viktig sak för mig. En drömbild.

Efter att vi hittat vårt hem och vi hade en villkorad besiktning så hade jag med mig en tumstock för att verkligen se om kartan gick in på den vägg jag önskade. Det var det första jag tänkte på när jag tog mig till huset som vi nyss köpt. Ev fuktskador, elhaverier eller skavanker kom efter detta i prio. Med en lättad suck såg jag att den absolut skulle få plats och då kunde jag följa besiktningen till fullo och for the record, huset klarade besiktningen. Det var för väl… Vart skulle jag annars hängt kartan?

Nu hänger den där och strålar. Tycker så mycket om den och är glad i färgerna. De tar för sig utan att skrika. Sen är det en historielektion att titta på den för Europas karta har ritats om både en och två gånger efter att denna gjordes. Vissa länder har försvunnit för att sen återuppstå igen.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Helena Nygrund 18 april, 2013 at 10:00

  Innan jag läst texten fastnade jag i första bilden med den vackra kartan och tänkte; ”Vad kul att hon fick tag på en så pass gammal karta, eftersom länderna har ändrats så mycket sen dess. Äkta historia!”
  Och det var ju precis vad du tänkte också 🙂
  Den är verkligen magsikt snygg där på väggen!
  Kram Helena N

 • Svara Nina 18 april, 2013 at 11:09

  Vad snyggt med kartan på väggen och lärorikt! Vill också ha. Kram Nina

 • Svara Karin 18 april, 2013 at 12:02

  Det är verkligen en jättefin karta och färgerna är underbara!

 • Svara Lena - gott för själen 18 april, 2013 at 13:07

  Så snyggt. Gillar också kartor. Kan sitta och titta i timmar. Har gjort det ända sedan barnsben faktiskt. Vet inte riktigt vad det är som lockar.

  Vilken trevlig blogg du verkar ha. Ska bli kul att ses på Stora Bloggdagen.

  Kram Lena

 • Svara Maria - JAG BLOMMAR 18 april, 2013 at 13:11

  Snyggt! Min son önskar sig en karta på väggen, så jag hoppas att jag ska hitta en sådan fin.

 • Svara Helena Lyth 18 april, 2013 at 13:41

  @ Helena: Eller hur?! Det är mycket det historiska som gör den så härlig. Sovjet-Unionen – det ska bli spännande att berätta för barnen sen om hur det var ”när mamma var liten”…

  Kram!

 • Svara Helena Lyth 18 april, 2013 at 13:43

  @ Lena: Att sitta och titta i kartböcker får mig att drömma mig bort och det är nog det man gör, drömma sig bort från vardag och (som idag) regnrusk!

  Tack snälla du!
  Ja, vad kul, då ses vi!! Får se till att finna varann i vimlet 🙂

  Kram

 • Svara Helena Lyth 18 april, 2013 at 13:47

  @ Nina och Maria: Hoppas ni hittar kartor. Jag fann, efter lång jakt, kartan i en affär sålde antika kartor och grafiska blad. Detta var 9 år sedan och sett att affären numer är stängd och kartorna ersatts av jeans och kepsar. Lycka till i jakten och tipset är väl sommarens loppisar och Blocket.

  Kram

 • Svara Petra/Popetotrora 18 april, 2013 at 16:34

  Väl kämpat med letandet! Tur att det gav resultat till slut för det blev väääldigt fint!

 • Svara Jennifer - Love and Respect 18 april, 2013 at 20:41

  Vad kul med en riktig skolkarta. Jag minns dom där väl från geografilektionerna =)
  Ha en fin kväll

 • Svara Johanna 19 april, 2013 at 15:54

  Men åååå vad jag blev avis nu! Har länge länge velat ha en sån karta-gammal och fin:-)

 • Svara Piazzan.blogspot.com 20 april, 2013 at 23:01

  Vilken fin historia….och blev verkligen urfint.
  Blev dessutom lite avundsjuk på din ljusstake står på min ständiga önskelista.

  / Pernilla

 • Svara Lovisa Wallin 24 april, 2013 at 09:13

  Gud så fin den är, vilken tur att den passade in! Jag har också letat som en galning efter en världskarta, och har äntligen hittat en! det är såå fint!

 • Lämna en kommentar

  Close