Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 april, 2013

En vägg för hela Europa

För en massa år sedan var jag i Köpenhamn och besökte Café Europa där jag såg något jag blev helt kär i. En kortsidevägg fylldes av en gammal skolkarta över Europa (passande nog) och det var så enkelt samtidigt väldigt effektfullt. Jag blev helt tagen och bestämde mig för att så fort jag får en väggyta som är mer än 3 m lång så ska jag ha så. På denna tid bodde jag i en liten “studio” på 35 kvm med en massa snedtak.

Letade länge och väl efter en karta, t o m ringde skolor, och hittade tillslut en välhållen karta från 1955. Sen var det bara att hoppas på att flytta till större. Det har varit tre hem sedan dess och det är bara i två av dem kartan med nöd och näppe fått plats. Lägenheten vi nyss lämnat, där fick den inte plats.

När vi för ett år sedan bestämde oss för att börja leta efter nytt hem hade jag detta i bakhuvudet – vill ha en vägg i anknytning till matplatsen där kartan får plats. Inte för att ett ev husköp skulle stå och falla med det men det var en viktig sak för mig. En drömbild.

Efter att vi hittat vårt hem och vi hade en villkorad besiktning så hade jag med mig en tumstock för att verkligen se om kartan gick in på den vägg jag önskade. Det var det första jag tänkte på när jag tog mig till huset som vi nyss köpt. Ev fuktskador, elhaverier eller skavanker kom efter detta i prio. Med en lättad suck såg jag att den absolut skulle få plats och då kunde jag följa besiktningen till fullo och for the record, huset klarade besiktningen. Det var för väl… Vart skulle jag annars hängt kartan?

Nu hänger den där och strålar. Tycker så mycket om den och är glad i färgerna. De tar för sig utan att skrika. Sen är det en historielektion att titta på den för Europas karta har ritats om både en och två gånger efter att denna gjordes. Vissa länder har försvunnit för att sen återuppstå igen.

SparaSpara

Comments (13)

 • Innan jag läst texten fastnade jag i första bilden med den vackra kartan och tänkte; “Vad kul att hon fick tag på en så pass gammal karta, eftersom länderna har ändrats så mycket sen dess. Äkta historia!”
  Och det var ju precis vad du tänkte också 🙂
  Den är verkligen magsikt snygg där på väggen!
  Kram Helena N

 • Så snyggt. Gillar också kartor. Kan sitta och titta i timmar. Har gjort det ända sedan barnsben faktiskt. Vet inte riktigt vad det är som lockar.

  Vilken trevlig blogg du verkar ha. Ska bli kul att ses på Stora Bloggdagen.

  Kram Lena

 • ‘@ Helena: Eller hur?! Det är mycket det historiska som gör den så härlig. Sovjet-Unionen – det ska bli spännande att berätta för barnen sen om hur det var “när mamma var liten”…

  Kram!

 • ‘@ Lena: Att sitta och titta i kartböcker får mig att drömma mig bort och det är nog det man gör, drömma sig bort från vardag och (som idag) regnrusk!

  Tack snälla du!
  Ja, vad kul, då ses vi!! Får se till att finna varann i vimlet 🙂

  Kram

 • ‘@ Nina och Maria: Hoppas ni hittar kartor. Jag fann, efter lång jakt, kartan i en affär sålde antika kartor och grafiska blad. Detta var 9 år sedan och sett att affären numer är stängd och kartorna ersatts av jeans och kepsar. Lycka till i jakten och tipset är väl sommarens loppisar och Blocket.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.