Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 september, 2013

Morötterna som blev till knubbiga, kissnödiga knölar

Nu är vi i mitten av september och en underbar, lång trädgårdssommar börjar ana sitt slut. Denna söndagsmorgon bjuder på ännu en solig start och jag känner sådan glädje, sådan lyx att få leva mitt liv så nära en grönskande trädgård.

Nu ska vi väl börja utvärdera hur vår lilla gröna plätt varit och vad vi vill med den nästa sommar. Flytta uteplatsen? Plantera några fruktträd? Låta de existerande planteringarna gro igen?

Något jag med säkerhet vet är i alla fall att se över vår lilla odling. Nu vet vi vad som växer bra och vad som äts upp av rådjuren innan vi hinner säga “urban farming”. Vet också hur vi ska skydda vår lilla odling och vad som snabbt var klart och vad som aldrig ville se dagens ljus.

Något som vi sett på med glädje är morotsodlingen. Stolta, raka, höga blast har rest sig ur odlingslådan. Wow, detta bådar gott. Tänkte att jag skulle unna mig några fina primörer, säkert fyllda med den smak jag saknar från dem i påse i butiken. Letade i djungeln där i odlingslådan och drog i dem som såg bredast ut.

Antiklimax! Vad var detta? Breda men sen tog det stopp, bara några centimeterlånga. Men varför klaga, det var ju tre morötter i en! En såg ut som en kissnödig liten figur.  Jag hejdade mig efter tre drag. Ska nog låta dem få lite mer tid. Alla förtjänar ett nytt försök att bättra sig… Vad gjorde jag för fel? Tog jag dem för tidigt? Är odlingslåda fel för morötter? Gödning? Eller vad?

Comments (6)

  • Helt rätt inställning Vendela. Och många bäckar små kan ju ge en fin morotssallad i alla fall. Får se om ytterligare någon/några veckor hur de små knölarna mår.

   Ha en fin söndag!
   Kram

 • När morötterna börjar växa till sig måste man gallra dem, dra upp blast som växer för tätt, annars växer det dem ihop på det där viset. Jorden måste även vara djup och luckrad och utan klumpar och stenar, annars blir morötterna krokiga. Gröna toppar undviker man genom att kupera jorden så solen inte kan lysa på själva rötterna. Vatten vid behov såklart. Men annars kan ju sådana där krokiga morötter vara kul både för barn och vuxna att både äta och jämföra =)
  Fröna tar dessutom ofta länge att gro, man kan lägga dem i blöt innan man sår ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.