Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 augusti, 2013

Rosenhill – väl värt den långa resan

Utanför Stockholm, ute på Ekerö, finns ett litet paradis vid namn Rosenhill. Ett café med odlingar och självplock, butik och ett läckert äppelmusteri. Men det är något mer, det är ytterst speciellt, lever efter sina egna regler. Att säga hippikollektiv är inte snällt men det är någonting alternativt och konstnärligt över hela stället. De som arbetar och driver stället verkar bo på ängarna runt om och vara ett med naturen.

I caféet säljs egenbakade godsaker och mackor och egenlagade pajer, biffar och sallader. Alltid gott och överraskande. Så långt det går verkar de vilja ha ekologiskt och i läskväg så är det sockerdricka och hallonläsk.

Om man inte bor på ön eller väster om stan så är det en riktig utflykt att ta sig hit. Första gången jag besökte Rosenhill åkte jag kommunalt och det tog en timma från Brommaplan. Att bussen gick sönder och fick evakueras hjälpte så klart titll, men det är långt ut. Fast den enormt vackra naturen gör att man njuter av turen och glömmer tiden.

Är du lyckligt lottad och har äppelträd i din trädgård och nu förfasas över alla de äpplen som pockar på uppmärksamhet så har jag ett förslag. Plocka med dig alla du har och ta med dem till Rosenhill för de har ett musteri som går på högvarv så här års.

Huset där kaféet och serveringen finns i får mig att tänka på ett hus från amerikanska södern. Ligger på en liten höjd och har fin utsikt över ängarna. På framsidan så går det en lång terass, porch, där man kan slå sig ner i hängande fåtöljer eller sammetssoffor. Det är lite udda möbler och av skiftande standard. Det får man ta.

Kolla in dessa supersnygga lastpallssoffor. Snyggt med den rosa-gammelrosa färgskalan.

En av trapporna från verandan har tagits bort och ersatts med gummi (?) så barn, i alla åldrar, kan åka rutschkana ner för att sen klättra upp och göra om det. Bästa på hela besöket tyckte sonen!

På söndagarna under sommaren är det bakluckeloppis och där har vi fyndat med stor framgång. Ett av förra årets stora succéer i julklappshögen var ett sjörövarskepp en kille ville bli av med och sålde för 40 kr. Han blev jätteglad att vi ville hans gamla skepp och våra barn älskar det så vi har lekt med det sedan dess. Återvinning i dess bästa form.

Älskar bakluckeloppis mer än vanliga loppisar egentligen för att det blir än mer personligt. Inte sällan ser jag barn som samlat i hop det de inte längre vill ha och de blir så glada för de pengar som de tjänar i hop. Bra sätt att lära sig sakers betydelse och värde.

Har man ingen tur i loppisen kan man söka sig till “ge och få- butiken”. Där är allt gratis och det är för dem som haft bakluckeloppis som inte vill dra hem med sina osålda saker utan lämnar där. En riktigt läcker tanke!

När vi var där i söndags fyndade vi på loppisen men fick gå tomhänta från självplocken. Den var av någon anledning stängd. Synd för tidigare år har vi kommit hem med tomater, mangold, rödbetor och mängder av plommon.

Tänk att tvätt kan vara så vackert. Snyggare flaggspel får man nästan leta efter.

Comments (2)

 • Men oj vad mysigt, ser ju ut som ett paradis. Tänk att jag aldrig hört talas om stället, men det är det som är det fina med kråksången med att läsa bloggar, och få en massa härliga tips om än det ena, än det andra. Vet du öppettiderna där?
  Kram
  http://helenanygrund.blogg.se

  • Helena - amelia.se

   Halloj! Ja, om du inte varit där och tidigare gillat tex Rosendal på Djurgården så är detta plejset att åka till. Glömde ju lägga in länken till Rosenhill i inlägget, nu är det åtgärdat men deras öppettider är tisdagar till söndagar 11-17. Bakluckeloppisen är på söndagar fram till 16.00.
   Hoppas du kommer i väg och hoppas de har bakat sin citronkaka med vallmofrön just den dagen för bara den är värd hela resan!

   KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.