Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 februari, 2014

Hell hour har bytts ut mot hell minutes

Hur  har ni det under timmarna mellan hämtning på förskolan/fritids och middag, det så kallade hell hour? Läser mig till  diverse tips i familjetidningar som tex mama. Försökt hitta något som passar vår lilla familj.

På bvc så är jag nu med i en mammagrupp för omföderskor, dvs nyblivna mödrar med barn sen tidigare, syskon. På första träffen pratade vi om hur man hanterar svartsjuka hos storasyskonen. Det är faktiskt något vi inte sett här hemma (än) för de stora har varann, det är två som blir utanför när jag tex ammar lillebror. Men något som vi alla ville prata av oss om var hell hour, hur hantera de känsliga timmarna mellan hämtning och utfodring.

Vår duktiga bvc-sköterska berättade om den “pedagogiska kvarten” – att man som förälder är helt och hållet dedikerad barnet i minst 15 minuter. Inga telefoner (inget Instagram, Candy crush, mejl, Facebook…), ingen tvätt som ska vikas, inga dammtussar som ska plockas. Det gör att barnet känner sig sedd och lugn. Både vad det gäller syskonrivalitet och hell hour. Jag visste inte att det fanns något namn eller uträknad metod för detta utan känt mig fram och gjort detta på egen hand.

Nu har jag som mammaledig en massa tid att leka när vi kommer hem och märker stor skillnad på de stora barnen. Varje (nästan) dag så tar vi fram något och leker eller pysslar med och ungefär efter 15-20 minuter börjar de leka själva eller startar något annat. Märker att timmarna fram till middagen blir helt klart lugnare då de fått “tanka” mamma och landat mjukt hemma. Vill gärna att de inte hamnar framför en skärm och drar ut på skärmtittandet så långt det går.

Tre saker har jag som fördelar för att vi ska kunna göra detta: 1) Jag är mammaledig och kommer  inte från jobbet med deadlines och telefonmöten på tunnelbanan i färskt minne. 2) Barnen blir hämtade vid 15 så de är inte färdiglekta och trötta. 3) Vår lillkille är väldigt lätt att ha med så han tar inte uppmärksamheten från de stora.

MEN – om det är något jag lärt mig nu som relativt nybliven trebarns mor är att om det är lugnt och bra nu kan det skita sig och bli galet redan i morgon. Barnen kanske inte alls tycker att mina förslag är något att ha, dammiga gamla mamma, utan det är så mycket mer spännande att se vad som händer om man drar sitt syskon i håret eller “råkar” dra ut allt toapapper och stoppa i toaletten…

Det vi gjorde i går efter hämtning vill jag tipsa om; skuggteater! Köpte fina pappfigurer från Moulin Roty i en sagolik barnaffär i London för två år sedan, dvs när barnen var yttepytte i hopp om att en vacker dag leka med. Nu var det den vackra dagen och det var verkligen en succé. Dessa figurer är mycket fint gjorda men det är ju inte supersvårt att göra liknande själv. Lite svart papper, sax, grillpinne, tejp och du kan göra egna drakar och djur för att sen köra bakom vitt tyg och en lampa. Det blev sagor om prinsessor och drakar som blev bästa vänner, häxor som var flygrädda och kungar som tröttnat på sitt slott. Ska bli spännande sequels på dessa sagor – hoppas jag…

Kollade upp dessa figurer och de finns att köpa på nätet om man nu vill.

Comments (4)

 • Hej!
  Länge sen jag skrev något, men jag hade en kvart med alla mina tre efter jobbet och mellan maten. Så bra avslut på jobb/dagis dag. Alla blev nöjda och glada. Jag tipsar föräldrar på jobbet som tar upp problemet att lek en kvart, så blir det bra.
  Nu är jag nyfiken, vad har lillebror fått för namn? Kram Mia

 • Hur många timmar per vecka får ni ha barnen på förskolan? Här är det 15 timmar per vecka så det blir många timmar från hämning till middag =)

  • 30 timmar i veckan 9-15 eller 9-16, då blir det en dag ledigt, 8- 14 kan man också välja. Stockholms stad är väldigt generös med tiderna.

  • Hej Victoria! De har 30 timmar i veckan och det är vi alla glada för. När jag kommer å hämtar undrar det allt som oftast varför jag kommer så tidigt men de har ändå fått en dag med både “lektion” och lek. 15 timmar förstår jag är väldigt lite. Dels för de små som är på förskolan och för den hemmavarande föräldern. Tänk om man vetat detta när man var föräldraledig med sitt första barn…

   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.