Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 september, 2014

Höstmarknad anno 1900 på Skansen

Denna helg firas hösten på Skansen med en marknad anno 1900. Det har blivit en årlig tradition för oss att gå dit. Kul för både stora och små.

Gott är det också. Vi brukar njuta av stans godaste kroppkakor där men i år hade de även kolbulle. Något de endast brukar servera på julmarknaden. Skansen borde ta lärdom av den matsuccé det är på dessa marknader för övriga dagar lyser den svenska matkulturen med sin frånvaro. För succé är det när folk villigt står i kö i 45 minuter för hederlig, supergod svensk husman. Denna kolbulle pratade barnen om hela gårkvällen. En ny favorit.

Av en slump så tittade jag å barnen på Emil och Grisekoen på fredagen. Nu var det som att gå in i filmen och dottern vill nästa år komma utklädd till Ida. Sonen var mer skeptisk till rollen som Emil. Rasmus på luffen är nog mer hans grej.

Och vad skulle en gammaldags marknad vara utan godisstrutar och karameller??

Porslinskross, starke-adolf och andra roliga tävlingar var inget mot hökastningen.

På marknaden kunde man köpa fina hantverk, närodlade grönsaker, bokmärken, korvar, skurborstar, färgpigment, smör från skogsbetande kor – ja, nästan allt mellan himmel och jord.

Discogolv anno 1900

Ett gäng glada “ungdomar” visade upp vad man roade sig med innan det fanns tv, dataspel, angry birds och barbie. Mycket fysiska och smärtsamma lekar. Bäst var nog denna nedan; rövkrok (?!!)

År 1900 fanns det inte engångsartiklar och då finns det inte på denna marknad heller. En stor eloge till alla de fina disktanter och -gubbar som ständigt höll ordning och diskade tusentals tallrikar, glas och bestick.

Sen så tog vi så klart och tittade på alla djur. En trött men glad liten skara tog sig sedan hem på den guppande Djurgårdsfärjan.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.