Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 maj, 2015

Basen för alla muffins – grundrecept att skapa massa variationer med

En nybakad muffins i all sin enkelhet kan vara så himla rätt. Och med muffins är det så kul att skapa helt egna variationer. Man få alltid sin favorit.

På väg hem från jobbet igår såg jag att det är muffinsdagen idag. Då vi har infört skärmfria tisdagar så var ett muffinsbak ju ett perfekt analogt sätt att spendera kvällen med. (Ska nog återkomma med det sär med skärmfritt, kräver ett eget inlägg)

Då det skulle vara ett bak som passade de små gjorde vi muffins av ett enkelt grundrecept. Sedan gick vi igenom vad vi hade hemma för att se vad vi skulle fylla och smaksätta dem med. Det blev tre satser med vanilj/hallon, citron och choklad/nutella. Bara mums!

Grundrecept muffins

Ingredienser
50 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 krm salt

Fyllning per sats: 2 tsk vanilj,  zest av 1 citron, 1 msk kakao, 1 klick nutella/muffins, ca 2 dl hallon eller vad som finns hemma och smakar gott.

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret medans du vispar ägg och socker luftigt i en bunke. Häll sedan i smöret och mjölken och blanda. I en annan bunke blandas bakpulver, mjöl och salt. Häll sedan mjölblandningen i vätskan och rör runt. Välj smaksättning och blanda i.
Ställ 12 normalstora muffins formar på en plåt och klicka i smeten.

Jag å barnen gjorde 1) hallonmuffins – fyllde formarna till hälften och la sedan i frusna hallon. Avslutade med att klicka på mer smet. 2) Rev ner citronzest i smeten för att få citronmuffins. 3) Chokladmuffinsen gjordes som hallonmuffinsen, fyllde till hälften och sen i med en klick nutella och vidare med lite mer täckande smet.

Grädda mitt i ugnen i 12-20 minuter – beroende på hur storleken på muffinsen är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.