Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 oktober, 2018

Att göra egen pasta är enkelt, ja rena barnleken

Att göra egen pasta är enkelt är ett reklamsamarbete med Kenwood

Det var många, många år sedan jag skulle göra egen pasta. Tror att det långa uppehållet berodde på att jag inte fick den där lilla pastamaskinen man ska fästa i köksbänken att funka. När jag nu skulle få testa Kenwood Chef XL Sense Special Edition och specifikt pastatillbehöret var jag både nyfiken  och tveksam. Så kul med en sådan imponerande maskin som har sådan styrka, hela 1400 watt, men även lite orolig. Skulle jag verkligen få det att fungera denna gång? Och jag hade dessutom två små ivriga assistenter med mig så nu skulle verkligen maskinen testas. Klarar vi detta?

Visade sig vara rena barnleken att göra egen pasta! Kidsen blev helt i gasen och ville göra mer deg så fort den första var klar. Kan jag ana att vi aldrig mer köper färdig färsk pasta?

Kenwood Chef XL Sense Special Edition

Så kul att få testa en ny köksmaskin som var så smidig att ta sig an. När en ny maskin dyker upp blir jag alltid nervös och rädd att liksom göra fel men den här behövde jag bara “sätta igång”. 

En köksmaskin med kraft som jag nämner här ovan somt storlek då degbunken är hela 6,7 liter. Perfekt för de där stora bullbaken.

Men det bästa är att det inte är en maskin. Det är 25 då det finns massa tillbehör som gör den till köttkvarn, juicemixer, glassmaskin mm. Jag skulle få testa ett av tillbehören – pastamaskinen.

Just nu pågår en kampanj fram till 31/12 där du får pastatillbehör (värde 995:-) på köpet när du köper en Kenwood Chef XL Sense Special Edition.

Du och kompis kan vinna varsin Kenwood Chef XL Sense

Just nu har Kenwood en tävling på sitt Instagramkonto där du och en vän kan vinna varsin Kenwood Chef XL Sense Special Edition (värde 5 999 kr) En tävling du inte vill missa alltså. Läs mer och tävla på Kenwoods Instagram HÄR där också vinnarna kommer utses. (Tävlingsperiod: 08/10 – 05/11)

Maskinen kommer nu i 3 nya färger; grafitgrå, pärlemovit och djupt plommonlila.

Recept pastadeg, göra egen pasta

Ingredienser
500 g durumvete
4 ägg
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
ev 2-3 msk vatten

Gör så här: Sätt degkrok på maskinen och lägg i mjöl, salt och olivolja i degbunken. Knäck i ägg. Kör maskinen på låg fart, 2.an i 3 minuter.
Häll ut mjölblandningen på ett bakbord och börja nypa ihop till en deg. Knåda nu ihop vilket kommer kännas rätt hårt och tufft i början men ju mer du knådar ju mjukare och varmare blir degen. Beroende på hur stora äggen är kan lite vatten behöva adderas om degen är väldigt torr. Ta endast lite i taget och jobba in. Degen ska bli till en jämn glansig boll som håller ihop helt, inte smula alls, men inte klibbig.
Knåda degen rejält i minst 5 minuter. Tryck ut med händerna och vik ihop för att trycka ut igen.
Lägg pastadegen i plastpåse eller bunke med plast över och låt vila minst 30 minuter i kylen.

Sätt på pastaverktyget för lasagneplattor och vrid vredet till 0.an. Dela degen i 8 delar och platta till en del till en liten rektangel. Sätt på maskinen på minsta hastighet, här är den markerad som en rund pil. För ner pastadegen ner i pastavertygets snurrande vals. Gör om processen och vrid vredet ett steg taget för varje gång fram till 5.an.
Antingen är du klar med din pastaplattor för att göra lasagne eller forma till pastakuddar, ravioli eller byt pastatillbehör på maskinen för att forma till spagetti eller tagliatelle. För ner på samma sätt genom valsen och ta emot pastaremsorna. Häng den klara pastan förslagsvis på stolsrygg medan all pasta formas.

Låt pastan få torka några minuter innan den kokas i saltat vatten i 2-3 minuter. Servera genast, gärna med en klicka smör på eller ringla lite olivolja för att pastan inte ska klibba för mycket.

Så enkelt att sätta på pasteverktyget och lätt att hantera.

Det jag snabbt märkte var så smart denna typ av pastamaskin var att verktyget sitter högt upp. Så enkelt att då ta emot pastan till skillnad från den som fästs på bänkskiva. Barnen klarade allt helt själva. Jag skötte bara vredet för att byta tjocklek och ansvara för strömbrytaren. Det var liksom som att det mesta skötte sig själv och barnen fick perfekt resultat varje gång.

göra egen pasta

Både degen och maskinen var så följsamma. Och för alla barn som gillar att leka med lera är detta ju den helt perfekta leken. “Lera” som vi sen ska äta.

Jag har alltid haft sådan respekt för pastatillverkning då jag upplevt det så krångligt. Nu blev jag överbevisad.

Kanske den roligaste matlagningen för barn?

“Ska jag hänga maten på tork?” Jajamensan, idag torkar vi maten på stolar, ha ha!

Ganska vackert ändå.

Lyfter försiktigt bort pastan för att sedan koka den.

Nykokt egengjord färsk pasta. Går inte ens att jämföra med den du köper. Så fantastiskt god.

Då var middagen klar. Egengjord färsk pasta med valfria tillbehör blir den perfekta middagen för hela familjen.

En favorit hos oss är en vegetarisk pastasås med tomat, spenat och oliver.

Den mat man lagar själv smakar alltid bättre. Och när det dessutom var så kul att laga den blir det ju helt perfekt.

Jag var ju som sagt lite orolig för hur jag skulle klara detta med att skapa egen pasta. Nu är jag inte ett dugg osäker utan kan nästan känna mig som proffs. Eller mina kids är i alla fall det och jag tror nog att det är de som får basa över detta nästa gång vi ska äta pasta. Vilket nog är snart igen.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.