Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 juni, 2015

Bästa & enklaste sättet att odla basilika

Att odla basilika i köket är kanske, utöver att du får en massa härlig god färsk krydda, den bästa rumsdoftaren. Få kryddor ger väl en sådan ljuvlig doft???

Tänk en härlig italiensk caprese med massa väldoftande basilika! En rätt jag kan tänka mig att äta ofta och till både lunch å middag. Att då ha tillgång till en massa basilika är drömmen. Önskar ha drivor av basilikaplantor i köket. Drömma får man…

Bästa sättet att odla och driva upp bra basilika är enkelt och lite förvånande. Ta en basilikaplanta du köpt i butiken och bryt av stjälkarna med händerna. Ställ stänglarna i ett vattenglas och vänta några dagar tills rötterna har växt ut ordentligt. Därefter planteras dessa väldoftande ruskor i kruka med jord. Nu när rötterna redan är på alerten rotar plantorna sig och växer sedan som ogräs. Perfekt!

odla basilika

Detta är ett mycket enkelt sätt att odla basilika och superkul för barn att lära sig odla med. Snabbt kommer rötterna fram och med det givande att se utvecklingen.

Comments (6)

 • Tack för tipset! Funkar detta med andra kryddor? Har precis planterat koriander och mynta i landet, med “de gamla rötterna”

  • Varsågod! 😉
   Jag vågar inte gå i god för alla kryddor som sådana men det jag nog ändå vågar ge mig på är växter med liknande stänglar, stjälkar.
   Basilikan slänger i väg rötter som om det inte fanns någon morgondag. Det är samma som pelargoner som då också har lite liknande stjälkar. Men stickling som stickling skulle jag säga.

   Koriander och mynta är lite lika basilikan. Men myntan, den beter sig helt galet i min trädgård och behövde inte rotas inne först. Tar för sig på ett föredömligt sätt.

   Men ett extra tips: det jag då märkt är när jag klippt med sax har det inte alltid blivit några rötter när den stått i vatten. Kinkig, den där basilikan… Vill bli knipsad för hand.

   🙂 Helena

 • Perfekt! Jag har nämligen gått efter ett annat odlartips som jag hittade i en blogg. Efter att ha provat tre gånger kan jag konstatera att det INTE fungerar. Nu ska jag prova detta istället 🙂

 • Kalasbra tips. Vad tror du om timjan och rosmarin kan det funka på samma vis.
  Eller har du något annat tips gällande dom.
  Kan vara värt att pröva det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.