Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 januari, 2016

Porslinsmärket Mateus bjöd in till kreativt bloggevent med porslinsmålning

I onsdagskväll var jag bjuden på en kreativ bloggträff hos Mateus. Jag jublade för det var väl liksom rätt passande – pyssel, måla, dukning, god mat och fantastiska människor. I bland är man på rätt ställe vid rätt tillfälle.

Mateus ville berätta om sina produkter, sin historia och sin produktion. Och vilket sätt är bättre än att låta de som ska lära sig att få prova själva? Deras kontor var omgjort till en stor målarverkstad och presentation av hur produkterna görs i steg för steg. Så vansinnigt inspirerande.

Vi var många som tyckte att det råa porslinet; helt vitt, matt och rufft var rasande vackert. Men, det går inte att använda som porslin – det måste glaseras.

Snacka om prestationsångest. Här var då designerna, ägarna, producenterna på plats och sen då en massa grymma och kreativa bloggare. Jag var nog sist ut i startblocken. Behövde ha en liten kreativ resa först innan jag satte penseln på fatet. För när första färgklutten är där finns det ingen återvändo!

Theresa Lundahl berättade om hur hon startade företaget och den enormt häftiga process det är att göra porslinet. Porslinet pressas i formar och sedan bränns de i 12 timmar för att sedan slipas och målas och brännas ytterligare 12 timmar. Och allt görs för hand!! Vilket hantverk.

Med på bilden ovan är Filippa Lundahl, Theresas dotter, som nu gått in i företaget och designat den senaste kollektionen Bubbles. Ett familjeföretag alltså.

Jag kom tillslut till skott och gjorde några fat med stänk. Kan bli lite läckert till mitt övriga strikta vita. Nu ska porslinet ner till Portugal för att glaseras och brännas. Sen får vi våra alster. Så coolt!

Sen när vi jobbat oss varma och hungriga bjöds vi att sitta ner till stans vackraste bord.

På plast var några kära bloggkollegor och några nya bekantskaper. På bild syns Susanne, Cassandra, Fredrik och Åsa.

Tack för alla skratt, underbar kreativitet och en härlig kväll alla som var med. Och stort tack till Mateus!

Comments (2)

  • Jag älskar matteus porslin. Har enfärgade tallrikar assietter och djupa skålar. Om jag fick chansen att måla en tallrik skulle jag måla ränder i alla deras färger runt om och kanske ha en större ring av någon neutral färg i mitten. Så roligt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.