Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 maj, 2016

Haymarket by Scandic är öppnat och en hotelldröm är född. Ingen Hötorgskonst här inte

Haymarket by Scandic har då äntligen öppnat. Många har längtat och suktat efter detta hotell. Det har sipprat ut olika rapporter och skissbilder på inredningen och planerna.

Hotellet Haymarket har flyttat in i anrika lokaler vi Hötorget. Här stod PUB, ett av Stockholms första varuhus och byggdes på 1920-talet och är en riktigt arkitektonisk pärla. Grundades av Paul U. Bergström och jag var där jämnt (känns det som) när jag var barn. Det kanske mest kända butiksbiträdet från PUB är nog Greta Gustafsson – eller kanske mer känd som Greta Garbo. Hennes aura har vilat över varuhuset i alla tider och nu är det mer än en aura – nu är hon nästan förkroppsligad och syns överallt. Hon är inte bara en tidigare anställd hon är ju dessutom denna tidens största ikon.

Inredningen har helt anammat 20-talet, Hollywoodestetiken och hotellglamour. Men det ska även finnas en vink mot nutidens glamour så uttrycket “Garbo möter Lady Gaga” har florerat. För vissa färgval är inte 1920 utan lite mer moderna så som pastell med rosa och ljusgröna detaljer.

I tisdags var det då som sagt öppning med hotellfrukost och bandklippning. Stolta som få visade personalen upp sitt nya hotell – ett signatur-hotell. Här ska den internationella publiken komma och bo. Mitt i city, mitt emot vackra blåa konserthuset och dikt an det myllrande Hötorget med sin marknad.

Haymarket_scandic_Hötorget

Haymarket_scandic_frukostbuffe

Frukost, restaurang och bar är man välkommen till även som icke-hotellgäst. Bra, för jag vill besöka detta frukostrum ofta. Fokus på nyttig fruskot med mycket raw food tydligen. Fast, hur nyttig är en croissant med smält ost…?

Haymarket_scandic_frukost

Haymarket_scandic_inredning_art deco

Det fejades, fixades, skruvades, dammsögs, plockades och trixades in i det sista. Precis innan ceremonin blev allt klart. Pust!

Haymarket_scandic_öppning

HAYMARKET_01

Och sen, med trumpeter och fanfarer, var det då dags att klippa bandet. Ta da!

Haymarket_scandic_öppning_röda bandet

Haymrekt inredning

Efter detta var det rundvandringar i de sociala ytorna och på några hotellrum. Personligen dör jag av snygghet i alla de sociala ytorna. Baren vill jag typ bo i men hotellrummen är inte i min smak. Sorry! Här har man tagit art decon lite för långt. Jag får inte den där hotellkänslan av flärd och lyx. När man ska göra art deco och 20-tal fast med helt nya möbler blir det lite för mycket “på låtsas”. Men som sagt, de övriga ytorna får fem av fem möjliga.

Haymarket_by_scandic_room_interior_bed

Haymarket_scandic_fönster

Haymarket_scandic_sänglampa

Det är olika fåglar i alla badrum. På 20-talet började folk att resa och exotiska saker som palmer, ananas och just fåglar var högsta mode.

HAYMARKET_08

Vad tycker ni om metallen på kranarna? Rosé heter metallen. Jag är inte helt övertygad. Aldrig sett så här förut på plats, bara i badbutiken på hyllan så att säga. Kanske är en vanesak?

Hej hej!

Haymarket_scandic_lyth

Man har inte snålat på detaljer. Många spännande golv som dessutom möter varann. Klinker, parkett, marmor och mönster.

Haymarket_scandic_golv

Mattan med namnet grafiskt. Hur snyggt!!!

Haymarket_scandic_matta

Men som sagt; det är restaurangerna och barerna som kommer bli den totala succén. Så snyggt.

HAYMARKET_06

HAYMARKET_04

HAYMARKET_03

Och vem blir inte glad av ett sådant här ljushuvud. Jag vill också ha en turkos apa som lampa!

HAYMARKET_apa_lampa

Jag skrev i måndags att jag har mycket minnen från gamla PUB. Det var ett självklart stopp när mamma tog med mig till stan. Har några riktigt kraftiga minnesbilder:

Först – det luktade pecka i entrén. Luftsystemet i dörrslussarna var hemsk. Varje gång tog jag sats, höll andan och sprang in.

Sen den sak som är så rolig att prata med jämnåriga om som också är uppvuxna i Stockholm. Munkmaskinen i källaren. Då var PUB uppdelat på två hus; Bolighuset närmast Hötorget och Glashuset mot Drottninggatan. Mellan husen, under mark fanns en gång och där fanns då denna ljuvliga, suktande och väldoftande maskin. Det var ett rullband som en person la deg rundlar på, bandet rullade ner i frityrolja och kom ut på andra sidan alldeles friterad och gyllenbrun. Trillade ner i strösocker och vändes sedan för hand där i. Kostade munkarna 5 kr/st? Många veckopengar gick åt där!

Vidare var det ju den stora ljushallen med rulltrapporna som aldrig verkade nå taket. Jag lider av höjdskräck och detta var inte helt enkelt för mig.

HAYMARKET_02

Paul U Bergström blickar ut över lobbyn. Fint att han får vara kvar och vaka över sitt hus. Tror nog han gillar sin nya klädsel.

paul u bergström_haymarket

Foto: Helena Lyth samt pressbilder från Haymarket

Följ mig gärna på Facebook där jag uppdaterar med alla nya inlägg och lägger upp gamla godingar från arkivet;  facebook.com/hemmamedhelena Välkomna!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.