Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 augusti, 2016

Restaurangtips i Köpenhamn: Amass, restaurang med egna odlingar

Efter en dag på stan här i Köpenhamn mötte jag upp finaste Helena för en härlig middag. Vi hade bokat bord på restaurangen Amass.

En lite annorlunda restaurang då den ligger avsides, utanför city i gammalt hamnområde, och de har sina egna odlingar. Detta lockade oss och det som avgjorde restaurangvalet.

amass_copenhagen

Mycket riktigt, utanför restaurangen stod flertalet odlingslådor; proppade med örter, sallader, grönsaker och blommor. Vilken kraft och snacka om närproducerat!

amass_copenhagen

Under kvällens gång gick kockarna ut och plockade från dem och fortsätten i köket. Detta gillar jag!!!

amass_copenhagen

Sköna Helena! Tack för en fantastisk kväll!!!

amass_copenhagen

Tyvärr blev kvällen aldrig så mörk att vi hann se dessa eldar brinna. Men gissar att det är fantastisk effektfullt att sitta där inne med två sådan här stora eldstäder utanför fönstret.

Märks att restaurangen har ambitioner och vill nog gärna få en stjärna i Guide Michelin för här var det proffsigt. Lite störande dock med det öppna köket där det skreks “YES CHEF!” stup i kvarten. Lite Gordon Ramsey-aktigt, så där. Kul första 8 ggr, sen blev det lite jobbigt.

amass_copenhagen

Lokalen var verkligen industri. Högt i tak, kala järnbalkar, råa väggar och med stora graffitimålningar. Bäst och vackrast är ju utsikten. Stora och höga, höga fönster vätte mot hamnen. Solen fullkomligt strömmade in i rummet och personalen fick ett sjå att dra för och bort de tunna gardinen mellan varven. Solnedgången var magisk.

Ser ni pallarna? I dem står stora vinflaskor med grenar och ruskor i. Blir som en häck inne i rummet. En låg vägg som delar av och trät mjuknar upp den resterande kalla och kala inredningen. Så fantastiskt snyggt!

amass_copenhagen

Maten då? Jo, den var ambitiös. Avsmakningsmeny med flertalet smårätter. Mätta och glada blev vi, inget snack om det men några rätter saknade nånting. Svårt att sätta fingret på det men främst att det var lite torrt. Den perfekt hackade råbiffen som hängt i 120 dagar var lite torr. Ett stänk av en sås hade inte skadat.

amass_Copenhagen

Men jag vill verkligen rekommendera ett besök för upplevelsen var spektakulär.

Om ni ska ta er hit, lär av vårt misstag: Amass ligger strax utanför city så vi var lite fundersamma på hur vi skulle ta oss dit. Båt, buss, gå, taxi eller hur var det nu? Olika länkar gav oss till slut tipset om båt (!). Det gick bara en var 30 minut så den skulle ju vara bra att hinna med då det var tajmad sittning och så på restaurangen.

Helena kom till mitt hotell och vi beställde taxi för nu var det helt plötsligt himlans bråttom. Åh shit, taxin kommer inte hinna till båten, som skulle avgå från Operan. Med 2 minuter kvar tittade jag på min gps och ser att om taxin kör vidare bara nån minut så skulle vi ju vara vid Amass. Så förvirrande!!! Det gjorde att vi stället kom 45 minuter för tidigt. När vi slutat skratta så tårarna rann njöt vi av de vackra odlingarna och hamnen. Bra det med!

 

Comments (2)

 • Hej, så trevlig blogg du har! Jag o mina 2 10 åriga barnbarn har gjort en hel del av de pyssel du haft på bloggen, naturligtvis med varierat resultat men vi har haft kul.
  NU un drar jag om du kan hjälpa mig med en stol, en matbordsstol, som med rottingsits som liknar en Ystol av Wegner. Jag såg den i din blogg, verkar inte vara helt nyligen. Det var en massa bilder på olika inredningar.
  Hoppas du har möjlighet att hjälpa mig. Jag har ett superelipsbord i ljus björk som jag tänker att dessa stolar skulle passa bra till.

  Mvh Eva Holm Blavier Örebro

  • Hej Eva. Tack snälla och för din kommentar.
   Oavsett resultat så är det toppen ATT man pysslar. Det är det viktigaste 🙂
   Är det vilket märke stolen har du undrar över? Eller vill du ha hjälp att renovera den? Jag är inte helt säker på din fråga.
   Om det är vilken det är måste jag nog få lite mer vägledning. Om du vill ha hjälp att renovera kan jag inte ta mig an sådana uppdrag tyvärr.
   Ursäkta mitt förvirrade svar. Hoppas du kan bli lite mer precis.

   Bästa hälsningar
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.