Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 juni, 2017

19 saker jag längtar efter att göra i Grekland

Jag längtar så mycket efter vår båtluff i Grekland om några veckor. Stackars barn – varje promenad till OCH från skola och förskola pratar jag om vad vi ska göra, äta, uppleva, känna, se, hitta på och det vi inte ska göra i Grekland. Saker som inte stressa till skolan, inte klä på sig massa kläder och inte äta samma tråkiga vardagsmat varje dag.

När jag såg Elsas längtlista till Gotland så insåg jag att jag precis just hållt på med en sådan lista fast verbal och bara tre omyndiga personer som mottagare. För att få utspel för min längtan så kommer min längtlista till Grekland här.

Vad jag längtar efter att göra i Grekland:

Äta bäckfisk varje dag. Äldste sonen frågade på allvar om det kommer bli bläckfiskbrist i Grekland efter att vi varit där. Han är lika besatt av äta bläckfisk som jag! Allra helst calamares.

Vara omringad av havet. Det varma stora havet som alltid är närvarande när man båtluffar.

Få besöka hamnar och leva båtliv. Vi kommer luffa från Atens hamn Pireus ut mot Cykladerna som är den ögrupp som ligger “mitt i” Grekland. Här låg huvudstaden/centrum, på ön Delos, för Grekland någon gång för länge länge sedan och så cirkulerade resten av landet/världen runt den ön – där av namnet Cykladerna.

Hur som helst – från den stora, högljudda, kraftigt bensindoftande hamnen kommer vi också besöka små hamnar med endast en mindre färja per dygn. Älskar kontrasterna.

Vara tillsammans! En av anledningarna för att resa bort på sin semester är ju att faktiskt göra något, skaffa minnen tillsammans. Jag har sådana fantastiska drömmar om glada barn och avslappnade föräldrar…

Vara i en annan värld. Ja här är det ju så klart rena grekiskan och jag hoppas innerligt att jag inte ska se en enda meny på svenska utan bara få möta det helt genuina och traditonella. Och…

… testa nytt. Finns en del som säger att grekisk mat är tråkig men jag tycker exakt tvärt om. Man ska leta upp de små ouzerierna, beställa smårätter (meze) och att hela sällskapet delar på allt. Massa goda smaker, konsistenser och råvaror.

Äta massa gyros! Ja, för de som då vill få den bästa grekiska snabbmaten är det gyros som gäller. Går inte att få en gyros någon annanstans i världen som smakar som de i Grekland.

Få uppleva enkelhet. Vi har bokat alla boenden i förväg och det är verkligen enkelhet som gäller. Inga flådiga rum, all inclusive-ställen med miniklubb för barn. Nej snarare en variant av camping skulle jag säga. 5 sängar, pentry och badrum. Men jag vill absolut inte vara utan balkong.

Sitta på balkong. Ja, balkongen har en central roll i mina greklandsdrömmar. Häng med nu: Jag (och resten av ligan) vänder hemåt efter en dag på stranden. Salt och sand över hela kroppen och solvarm kommer jag in på vårt rum. Badlakan hängs upp på tork, badkläder sköljs ur och badleksaker töms på sand. En snabb dusch så jag kommer tillbaka till verkligheten.
Nu är musiken här jätteviktig! Hög volym med något lounge-igt, somrigt och gärna något cheesy. Blanda Café del Mar med Julio Igelseias typ.
Och nu sätter vi oss på balkongen. Dricker något svalt, äter stora bitar tomat, oliver, nötter, doppar bröd i tzatziki och ser hur solen går från att vara stekande varm till att bli ömsint ljum. En vaken vilopaus.

Starta varje dag på bästa sätt. Jag har sagt det förr och säger det igen: grekisk yoghurt, frukt, bär, nötter och flytande honung är den bästa frukosten.

Skratta och busa. Skönt att få just känna ledigheten och släppa allt.

Äta grekisk sallad så det sprutar ut genom öronen. Kan aldrig bli för mycket.

Dricka Frappe. Den grekiska iskaffen som spridits över hela världen. Funkar när som på dygnet!

Dricka ouzo. Vet inte hur du är men jag har så många gånger kommit hem från resor med någon lokal dryck eller maträtt och funnit att det inte alls smakar lika gott hemma som på plats. Älskar denna anissmakande dryck för den är perfekt till salta små maträtter, gärna direkt från havet.

Gå vilse. Hamnstäderna i Cykladerna är ofta uppbyggda som labyrinter. Gränderna går åt alla håll och är smala, smala. Det var för att piraterna just skulle gå vilse när de försökte ta sig in i staden.
Första gången jag besökte Mykonos (den enligt mig bästa grekiska ön) sa den vi bodde hos då att “ta er ner till hamnen, leta upp statyn och sedan försök gå rakt upp från den”. Den där statyn blev vår fyr och enda riktmärke för det var helt omöjligt att ha koll på var vi var. Kunde ta en timme att ibland hitta till statyn om vi gick runt. Och då ska jag lägga till att jag är mycket stolt över mitt goda lokalsinne och vänner brukar just ta rygg på mig.

Frossa i solmogen frukt. Vitaminnivåerna i kroppen kommer vara i topp.

Att låta saker ta tid.  Ett sandslott kanske behöver ta några timmar att bygga. Eller bara 3 minuter. Det får vi se.

Vara helt i nuet. Att luffa med en ryggsäck på ryggen som enda bagage finns det ingen plats för dyrbara sköra iPads eller laptops samt att uppkopplingen kanske inte är att räkna med så vi får en helt analog, nedkopplad, bortkopplad semester.

Vara lättpackad. Ja, nu menar jag kläder och väskor! Vi ska båtluffa och vill alltså ha så lite packning som möjligt i varsin ryggsäck. 2 stora och 3 mindre. Det gör att outfitsmängden behöver begränsas. Nästan skönt faktiskt – this is it liksom. Badkläder, bra skor, shorts, linnen och nån kvällsstass. Det får duga! Det är ju fördelen med att resa till ett land med förutsägbart väder.

Bära hatt. En begränsad garderob blir alltid ändå till en perfekt outfit med en hatt. Och min bästa frisyrräddare är ju hatt. Och under den starka medelhavssolen är faktiskt även hatt nödvändigt.

Där är mina drömmar. Då det blir 7.e gången jag båtluffar så vågar jag faktiskt tro på att listan kommer uppfyllas. Men det är första gången jag båtluffar med barn så där har vi en spännande utmaning men hoppas de ska bli lika frälsta av Grekland och att båtluffa som jag.

Comments (4)

  • Jag vet att det här inte är någon reseblogg, men skulle du kunna skriva om hur det gick samt tips på hur ni bokade, lämplig ålder osv. Eller det kanske dyker upp en artikel i någon tidning framöver?
    Båtluffade nyss i Skärgården med min 3 och blev sugen på att göra det i Grekland efter ha läst det här inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.