Följ mig:
Maträtter

Recept på krispiga calamares

5 april, 2013

Calamares! Skulle säga att det är bland de godaste sommarrätterna. Jag är otroligt förtjust i bläckfisk. I alla dess former men kanske allra mest calamares. Bästa tillfället för bläckfisk när man precis hoppat i land på en strand efter en saltstänkt båttur i Grekiska ö-världen och det serveras nygrillad färsk bläckfisk. De enda kryddorna är saltvattnet den har levt i och den syrliga citronen som pressas över precis innan servering.

calamares

Men nu är vi inte i Grekland och sandstränder över huvud taget känns väldigt långt bort, men somrig bläckfisk kan man väl ändå få njuta av? I helgen var det storhandling och vid fiskdisken bestämmer sig sonen för att vi ska äta bläckfisk och då just calamres. Han är också helt tokig i bläckfisk, vilket vi föräldrar ställer oss förvånade och frågande inför. När fick han denna råvara presenterad för sig första gången? Hur som, han beställer gärna detta havsdjur när vi är på t ex thairestauranger.

Men vad är calamares kanske du undrar? Calamares är nog annars den vanligaste formen av bläckfiskrätter och fantastiskt gott som huvudrätt, som en liten förrätt eller som ett tillbehör på en plockmiddag. Bäst när man slipper den där vidriga, tjocka frityrsmeten som många krogar i Sverige envisas med att servera utan gör dem riktigt krispiga och luftiga. Som detta recept nedan…

Recept Calamares

Ingredienser
Bläckfiskringar (färska eller tinade från frysen)
3 dl panko (japanskt ströbröd)
3 dl mjöl (förslagsvis vete eller durum)
2 ägg
1 msk vatten
salt
peppar
Frityrolja – så det går upp ca 5 cm på kastrullen

Gör så här: De allra frasigaste ringarna gör man ganska enkelt genom klassisk dubbelpanering med panko.
Ladda upp med en hög bläckfiskringar och tre fat med i tur och ordning:
• mjöl med lite salt och peppar
• 2 uppvispade ägg med en matsked vatten
• panko med lite salt och peppar
flingsalt, citron och eventuellt majonäs

Innan du nu börjar vända ringarna på de olika faten så kan du värma oljan för här ska friteras. Häll ca 5 cm frityrolja i en rejäl kastrull och värm upp till 180 grader. Har du ingen termometer så kan du testa med små bitar vitt bröd. När de snabbt blir ljusbruna så är det dags att fritera.
Panera några bläckfiskringar i taget. Lägg ner på fat ett och vänd i mjölet så de blir helt täckta. Över i ägget och vänd noga. Sist i pankon som ska vara rikligt.

Fritera några ringar åt gången och passa dem så de inte bränns. Vänd gärna på dem ett par gånger så de blir så där gyllene, krispiga och lätta. Lägg hushållspapper på ett fat och lägg de färdigfriterade calamaresringarna därpå. Krydda med lite flingsalt, ropa på gästerna att det är dax att sätta sig och sedan ut till servering. Detta ska nämligen ätas så fort som möjligt! Servera med citronklyftor som pressas över efter tycke av gästerna och kanske någon smarrig majo att dippa i.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara creando 5 april, 2013 at 22:55

  Så gott det ser ut. Jag har i ärlighetens namn aldrig vågat fritera själv. Tror att det alldeles lätt börjar brinna…. Kanske skulle våga iallafall…?

  Kramar

  • Svara Helena Lyth 9 april, 2013 at 14:52

   @ Creando: Bara att köra!! Lycka till 🙂

   kram

 • Svara Mia 10 april, 2013 at 11:17

  mmmmm va jag fick Greklands-längtan/känningar nu när jag trillade in till dig och läste detta inlägg 😀 Kanske skulle våga prova göra själv och längta än mer!

  Greklandsfrälsta Mia önskar trevlig dag!

  • Svara Helena Lyth 10 april, 2013 at 14:34

   @ Mia: Åh, en greklandsfrände!! Jag är också helt galen i att resa och framförallt båtluffa i Grekland. Har nog luffat 8 gånger!!
   Din kommentar fick mig att göra en riktig grekisk sallad till lunch. Ingen isbergsallad, ingen majs eller fefferoni som många restauranger envisas med att ha i. Åh, så gott!!!

   Kram!

 • Svara Mia 10 april, 2013 at 15:42

  Åhhh va smarrigt, en äkta grekisk sallad är alltid bäst ♥

  Har också båtluffat, men bara 5 gånger, vill mer dock 😀 Har du några favoritöar/rutter?

  kram tebax

 • Lämna en kommentar

  Close