Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 januari, 2018

Cirkuskalas! Barnkalas med cirkustema

I november hade vi cirkuskalas för dottern. Jag skrev då om att jag höll på att planera just ett cirkuskalas men sedan glömde jag ju bort att visa resultatet.

cirkuskalas

Som jag skrev tidigare var cirkustemat satt sedan länge men varför känns det ändå som att vi var ute i sista minuten? Strunt samma – det blev ett färgglatt kalas med många clowner och cirkusprinsessor bland gästerna.

Jag var cirkusdirektörinna med svart lång tyllkjol, min mammas röda kavaj, vit knytblus med stora svarta prickar och min pappas höga doktorshatt. Maken var starke-adolf med svarta korta cykelbyxor, randig tröja, hängslen, mustig mustasch samt överdimensionerade biceps, tror det var strumpor instoppade i tröjärmarna, och håret rakt upp. Lillebror var lejon och storebror var lejontämjare så vi kan väl säga att vi alla var engagerade. Och bilderna på oss klarade sig inte i censuren, ha ha!

Jag gick, som vanligt, bananas och gjorde om matdelen i vardagsrummet som ett cirkustält med crepepapper i taket och en maxad dukning.

Flaggspelen satte jag på väggen istället över rummet för att få en kalasvägg. Sedan tog jag remsor av rött crepepapper från lampan ut i rummet för att göra som ett cirkustält. Älskar att dekorera uppe i taket vilket alltid ger stor effekt utan att vara svårt att göra.

Lugnet för stormen.

Konfetti på bordet med serpentiner och röda pompoms. Festligt värre!

Två burkar jag hade i skåpen jag tyckte kunde passa på bordet. Den stora burken köpte jag i London. Är en kakburk OCH SPELDOSA! Man kan vrida upp den och snurrar den som en karusell och spelar en liten melodi. Mycket uppskattat bland barnen.

Pappkartongen är godis från Harry Potter-världen. Gelebönor med hemliga smaker. Ofta vidriga så som gamla strumpor, bebisblöja, mögel… Skulle aldrig ens våga prova men kidsen älskar det. Galningar!

Kul och bra att duka med popcorn. Gör strutar av papper och klamrar ihop och sätter i glas. Det blir som en förrätt och barnen kan pilla med innan maten kommer.

Visst, dukning är fint och kul att göra men glöm aldrig bort att dukningen inte få vara vägen för gästerna.

Sällan har väl en clown varit gladare.

Och menyn för kalaset? Bara klassiker; popcorn, korv med bröd och gräddtårta för att sedan avslutas med fiskdamm.

Hade tänkt att göra mina kalaspåsar med genomskinlig cellofan med en bild i som sätter temat men det fanns ingen tid till det. Fryspåsar gick ju lika bra. Innehållet är så klart viktigast på barnkalas.

Det är väldig skillnad på att göra snygga bilder till jobb när det inte måste smaka gott utan bara se bra ut. Men främst inte några gäster som kliver in innan tårtan ens var påbörjad mer än tårtbotten. Jag slängde ihop denna medan maken tog emot i hallen och barnen sprang upp till dotterns rum. Pust!

Stackars lejonpappa. Han hade ju sjunkit hela vägen ner när det sedan var dags att servera, ha ha ha! Så – där avslöjade jag mig. Allt är inte perfekt i bloggarens liv, for sure!

Men jösses vad god den blev!!! Alltid vår favvistårta på barnkalas.

Pyssel till cirkuskalas

Jag har gjort en del pyssel och fotojobb på temat cirkuskalas tidigare och de kan kanske inspirera ytterligare.

göra masker för barn

De här cirkusmaskerna diskuterade vi om om vi skulle ha som aktivitet på kalaset men beslutade att det var mer en dans och hopp-kalas så det blev utamningar som äta en hallonrem med bara munnen fortast, blåsa bomullstuss-race paketleken och dansstopp. Sen hade 2,5 timmar gott och föräldrarna knackade på dörren. Tiden går fort när man har roligt.

Här är ett kul tips om man vill piffa till genomskinliga plastglas. Lägg något mellan två glas: här har jag klippt remsa i zick-zack-mönster som på trummor och virat runt ett glas och sedan satt i ett andra.

Röda vita ränder är alltid väldigt festligt. Och glass så klart!

Återigen – ränder! Med en svart liten rosett som en fluga bryter av.

Ska återkomma med nedladdningsbar inbjudan som vi gjorde. Finns så mycket mer att göra så detta är ett kalas jag vill göra igen.

Comments (3)

    • Aha, det var ju dåligt att slänga ut utan att förklara. Bra där! Jo, alla barnen sitter på golvet i en ring med en tom glasflaska liggandes i mitten. Födelsedagsbarnet snurrar flaskan och den den pekar på får ge sitt paket till födelsedagsbarnet som öppnar. Alla får se gåvan i lugn och ro och den som gav den får kanske berätta något om den. Så det inte bara blir slita upp och rafsa för att sedan knappt se gåvan och ta nästa.
      Den som hade fått ge gåvan får sedan snurra flaskan och nästa får ge sitt paket. Sedan vi började med detta har hela paketbiten blivit fin och rolig. Varje present får visas upp och den som ger får sin uppmärksamhet och ett TACK med en kram.
      Leken funkar bäst om det inte är fler än 12 barn. Mer än så blir så lång lek och svårt för mindre barn att sitta still.

      Kram!

  • Hej! Tack för inspo! Vi ska köra utomhuscirkuskalas i april (pga virus). Hade du en länk till er inbjudan?

    Mvh Elin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.