Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 april, 2019

Återbruka med tapet & skapa vacker förvaring

Återbruka med tapet är ett inlägg i samarbete med Rusta

Om du följt min blogg vet du att jag gillar att skapa med sådant som redan kan finnas hemma och sedan sådant som ibland kan bli över. Låter som om jag pratar om matlagning men lite så kan även DIY och eget skapande vara, ha ha. Att slänga ihop något matnyttigt och användbart av det som finns hemma.

För ett tag sedan tapetserade jag om i hallen och där blev det en del bitar över av tapeten. De där resterna är ju guld att skapa med. Även småbitar kan bli till något nytt och vackert. Rusta bad mig tipsa om saker man just kan göra med spillbitar och återbruk. Jag älskar utmaningar och uppmaningar och det blev återbruka förvaring.

I dotterns rum som fick sig en rejäl make over för ett tag sen har jag skapat med just tapeter och sådant jag hade hemma; gamla skokartonger och konservburkar. Och den där gamla loppisfyndade byrån ville jag fräscha upp innandömet på. Snabba fix som gör stor skillnad.

Det enda jag behövde addera var bitar av tapet. Dotterns rum går mestadels i lila vilket är hennes favoritfärg så tapeten Scandinavian Berså med mycket lila, blommor och fåglar kändes perfekt att komplettera de målade väggarna med.

Och sedan den gråa tapeten Boutique Tweed. Underbar tapet med lite yta, så vacker. Nu var det bara att gå igång.

Klä in kartong med tapetpapper

Jag tror att detta DIY ger även en riktigt häftig effekt om du klär in lådor i samma tapet som du tapetserat väggarna med. Som att lådorna blir kamouflerade.

Det som behövs är en kartong med lock, som skokartong, sax, blyertspenna, tapetklister, pensel och då tapeter. Ja, jag skulle verkligen rekommendera tapetpapper som Rustas tapeter som är non-wowen och riktigt bra att jobba med. Liksom följsamma och blir inte så lätt tråkiga bryt eller veck på pappret. En riktig fröjd att skapa med. Och det var så lätt att tapetsera just för det. Behövde inte vara orolig att förstöra tapeten när jag rullade ut eller vek i hörnen.

Gör så här: Klipp till en bit som täcker alla ytor och med marginal.

Lägg lådan på ytan och rita runt med blyerts så du ser ytorna du ska jobba med. Vik nu en sida i taget där strecket är så du får hörnen markerade också.

Klipp upp en flik vid varje hörn, som på bilden ovan.

Limma hela ytan med tapetklister.

Lägg på lådan/locket och vik in kortsidorna och följ med med flikar in på långsidorna.

Det blir en hörna här som måste öppnas för att kanten ska kunna kläs in…

… så klipp upp rakt ner mot hörnan.

Vik ner kantfliken som är in på långsidan och vik sedan över hela långsidan så den lilla kantbiten göms där under.

Avsluta med kortsidorna. Stryk ut tapeten mot underlaget så inga luftbubblor blir mellan tapeten och kartongen. Dra med nagel över samtliga kanter så alla sidor blir raka och skarpa.

Från en gammal skolåda blev det en vacker förvaringslåda.

 

Motivdekorera konservburkar med tapet.

Med sådana här fina mönstrade tapeter kliar det i alla fall i mina fingrar att plocka ut några av motiven och ge liv någon annanstans.

Väldigt enkelt men blir så vackert och alla är helt unika. Klipp och skär ut dina motiv. Limma på baksidan med tapetklister och fäst på den yta du vill ha din pappersdekor. Som på en konservburk tex.

 

Brodera på vävda korgar

En produkt som jag skulle säga är synonymt med Rusta för mig är den här korgen. Den smarta förvaringen med handtag som finns i olika storlekar och färger. Men även smarta saker kan få sig en make over och bli helt unik. Då materialet är vävt och tunt tänkte jag får dit ett broderat (ja, eller nästan broderat i alla fall) namn på det. Så det inte är något snack om vems korg det är, ha ha. Små brorsor har en förmåga att “låna” saker tycker dottern.

Skissar namnet (eller ordet) med blyerts och med tunt garn och brodyrnål följer jag linjerna. Delade upp varje bokstav i olika sträckor kan man säga och tog tre varv för varje delsträcka. Då korgens väv inte är helt symmetrisk blir det inte helt knivskarpt rakt men det var jag inte ute efter heller. Ska vara personligt och unikt. Och lite kul!

 

Tapetpapper i lådan som pennfack

Minns du också hur du klädde in skolbänken med papper vid terminstarten? Det gör i alla fall jag. Och att få till en fräsch känsla i gamla byrålådor är just med nytt papper i botten.

Och när du nu har så bra med kraftigt tapetpapper kan du ju göra fack inne i lådan med pappret.

Mät ut längden på pappret så det är samma som botten på lådan men ha en bredare bit än lådans bredd. Vik på mitten och sedan vik upp flikarna på var sin sida av mitten så det blir ett upp och nervänt V. Klipp sedan till bredden så den passar lådan.

Har jag sagt att jag älskar att organisera???

 

Flaggspel av tapetpapper

Jag kunde inte låta bli att göra ett flaggspel i all hast också när jag ändå var igång å fixa. Detta är verkligen det snabbaste flaggspelet du kan göra.

Klipp till en triangel som du har som mall och vik sedan tapeten i samma höjd som mallen. Rita av mallen och klipp ut. Och de som blir dubbla klipps i tu.

Håla i varje övre hörn och trä genom ett snöre och flaggpslet är klart att hänga upp.

Hoppas du nu blev inspirerad till att skapa med rester och med det du kanske redan har hemma.

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.