Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 januari, 2019

Karamelliserade popcorn – supersnabba godiset alla gillar

Karamelliserade popcorn tar det här med snacks till helt nya höjder. Jag bara älskar salta snacks och popcorn tillhör favoriterna speciellt när de är smaksatta som jag skrivit om tidigare.

Idag är det internationella popcorndagen och det måste vi ju fira. och med det ville vi göra riktigt goda och smarriga popcorn.

julmarknad vi var på nu i december fick vi smaka på karamelliserade popcorn och vi hade med en gång fått en ny snacksfavorit. Killen bakom disken berättade hur man gjorde och enklare väg till smakhimlen går ju knappast att finna.

karamelliserade popcorn

Karamelliserade popcorn

Jag älskar när salt och sött möts så jag saltar mina popcorn med lite flingsalt innan jag häller på karamellsåsen men det är en smaksak.

Ingredienser:
1 dl poppade popcorn
1 msk smör
1 msk rapsolja
2-3 nypor flingsalt

2 dl socker
100 g smör

Gör så här: Klicka i smör, häll i olja och lägg några få korn i en kastrull med lock. Hetta upp och när de få kornen poppat hälls resten av popcornen där i. Sänk till medeltemperatur när kornen börja poppa och skaka kastrullen då och då så kornen kommer ner till botten. När det går nån sekund mellan poppen stängs plattan av och häll över i en stor skål. Smula några nypor flingsalt över popcornen och rör om.

Häll i socker i en vid kastrull och smält till en brun seg vätska. Dela smöret i mindre bitar och lägg i kastrullen med det smälta smöret. Rör in smöret i sockret så det blir en jämn smet.

Häll kvickt över den heta karamellsåsen  på de poppade och salt popcornen och rör runt. Se till att sockersmeten fördelas jämnt över popcornen och var aktsam på att det är riktigt varmt.

Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och sära på popcornen så de inte klumpar ihop sig.

Häll upp serveringsskål eller gör pappersstrutar till var och en. Riktigt festligt!

Det som ser ut som klumpar här är luftbubblor. Smeten är så varm så den kokar och bubblar medan jag hällde upp.

Det är inte svårt att be om hjälp när det handlar om goa grejer, ha ha!

Så sjukt gott. Och jag bara älskar det lita salta ihop med det riktigt söta och och aningens brända sockret. Som om knäck har gift sig med en påse popcorn.

Pappersstrutarna gjorde jag av gamla tapetprover. Ett A4 delade jag på mitten till två rektanglar och snurrade ihop. Fäste ihop med en häftklammer. Så smidigt och kalasigt.

Och då vi mindes de från julmarknaden och hoppades att få uppleva dem igen blev vi inte missnöjda. Tvärt om för dessa med lite salt blev ännu godare.

“Detta var inte sista gången vi gjorde sådana här!” sa sonen. Jag kan bara hålla med!

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.