Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 januari, 2020

Recept på saftigaste semlorna. Så goda!

De saftigaste semlorna – vilka är de? Vilket recept är det godaste? Lika många recept på semlor finns det som semmelbagare kan jag tro men det bästa receptet är det som gör semmelbullen så där saftig och fluffig som gör att man fastnar för just det receptet. Det är ju själva bullen som är det viktiga!

saftigaste semlorna

Jag har testat en massa recept och äntligen hittat rätt. Det här ger den perfekta vetedegen vilket ger de saftigaste semlorna. Sedan är det fritt fram för dig att fylla med klassisk mandelmassa, Nutella (läs mina chokladsemlor HÄR), jordgubbssylt eller vad du vill. 

saftigaste semlorna

Tricket i detta recept, om man nu vill kalla det trick, är att gå på vikt för mjölet och inte med mått då ett decilitermått kan vissa gånger bli tätt packat eller luftigt vilket så klart ger olika mängd mjöl. Och sedan är saltmängden viktig för bullen får absolut inte vara för söt då den ju ska fyllas med söt mandelmassa eller liknande. Balansen – ständigt denna balans mellan sött och salt. Och så klart det viktigaste: kardemumman! Ska vara massa mortlade kardemummakärnor!

Recept på de godaste & saftigaste semlorna

Ingredienser, 24 st semlor:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,75 tsk salt
1 msk kardemummakärnor
900 g vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
ägg till pensling

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Stöt kardemumman ordentligt i en mortel och häll i den ihop med socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.

Dela degen i 24 delar och ta varje del och rulla mot bakbordet. Tryck samtidigt som du rullar så blir bullen helt rund. Lägg på på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.

Sätt på ugnen på 200°. Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. det är det som avgör hur härligt vacker bullen blir tycker jag. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Ät på studs eller lägg i fryspåsar och frys på en gång för saftiga bullar och semlor när det ska bjudas.

Vill du ha tips på annan fyllning? Då tycker jag du ska testa pistagemassa. Så god och så vacker! Läs mer HÄR för recept på pistagemassa.

saftigaste semlorna

De hembakade semlorna är alltid de godaste, eller hur?!!

saftigaste semlorna

Perfekt plåtställning (adlink) för mina bullbak håller ordning. Nu har jag ett gäng i frysen. Det blir en god vår!

Comments (5)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.