Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 november, 2018

Inspirerande julmarknad hos Zetas trädgårdar

“Ska vi åka på julmarknad hos Zetas handelsträdgård frågar jag familjen mitt i söndagsfrukosten, fortfarande iklädd pyjamas. Barnen var väl typ nakenfisar så att göra något ordentligt överhuvudtaget var för de flesta familjemedlemmar ganska främmande. “Kom igen, det blir kul” lovade jag utan egentligen veta det. Gissade. Hoppades.

Phu vilken tur, det var precis så där härligt som jag hoppades och vi kom innan folkstormen så det var ganska lugnt. “Mamma hit vill jag tillbaka till” sa sonen fast vi inte ens hade sett hälften av allt. “Bara så jag vet att jag kan få längta till nästa gång” var svaret från honom då jag tyckte vi kunde njuta av nuet. Min lille livsnjutare!!!

Och för mig var denna utflykt ett prov på om jag tappat det helt. Jag har nämligen inte alls varit så julpepp som jag brukar. Inte lyssnat på julmusik, inte sippat glögg i tid och otid, inte skrivit jullistor som jag brukar. Är jag inte jultoka längre???

Men så klart jag är. Här var den pusselbit jag längtat efter och jag ska erkänna att jag blir lite trött på allt som dyker upp så tidigt. Kanske säger emot mig själv men att ha överösts av alla jultips innan ens november startat dödar julpeppen lite. Men nu så.

För att hålla energinivån på topp startade vi hela besöket med en korvlunch. Det är här min lunchvegetarism har det som svårast. Kompenserar alltid med vegetariskt då på kvällen. Annars får jag så dåligt samvete, som om någon övre makt skulle ta mig i örat.

Tur då att korven var god. Kunde konstatera att korvmakaren inte snålat på kryddorna. Var nog lite från alla kryddburkar i denna, ha ha!

Se alltid till att matcha din dryck med din outfit!

När ett naket, rätt rufsigt träd är bland det vackraste du sett.

Det jag älskar med Zetas är att alla försäljningsytor är så vackra. Så välplanerat, så detaljerat.

Utomhusgran i tunna. Visste inte att jag önskade mig en sådan men nu vet jag.

Vågar jag mig på en spaning? Tror denna fina växt Skimmia kommer ha sitt year of a lifetime. Så fin i kruka utomhus så här års då den klarar kalla temperaturer men den är också så fin som snittblomma. Grattis Skimmia, 2018 är ditt år!

En annan favorit så här års är så klart julrosen. Fin som den klassiska vita men i denna smutslila är den ju helt magisk. Villhöver!

Står det en glad kille och säljer varma brända mandlar säger man inte nej. Det går inte. Godaste brända mandlar jag ätit. Och de var helt utan socker… eller hur var det nu?

Och jag kan också meddela att saffransbullarna också var helt sockerfria… Nej, skoja bara så klart. Alltså, bullarna var så tunga av socker och smör så själen jublade högt.

Sen var det stopp på intagen men lade några saker i minnesbanken.

Som pepparkaksvåffla med lingongrädde. Lovade barnen att det skulle vi göra hemma omedelbums. Eller till nästa helg i iallafall.

Tyvärr saknar jag denna typ av våffeljärn men det ska nog gå bra ändå.

Jag har alltid älskat fyllda munkar och skulle vilja testa själv. Dessa gjorde det inte mindre attraktivt.

Många marknadsstånd med hantverk.

“Titta mamma, det är sådana du och jag gjorde!” Jajamen, bivax i the sh*t! Läs mer hur du gör egna bivaxljus HÄR.

Sedan var det att ställa sig i kö för att gå in i den populära butiken. Så mycket vackert att inspireras av.

Att blanda olika typer av amaryllis och klä krukan med massa grenar t.ex.

Aldrig hade jag väl trott att jag skulle gilla kombinationen röd, ljusrosa och mintgrön. Så fint!

Så många knölar på ett å samma ställe!

Dottern i den sötaste kepsen jag sett. Köpte den i London och undrar nu om jag kan få låna den av henne nån gång. Kan den passa en 44-åring?

Sedan tackade vi för oss. Mätta som grötttomtar efter att ha provsmakat på allt från marknadsstånden. Det ironiska i det hela är att det vi fick med oss från detta trädgårdsställe var bara mat – rökt lax och 3 sorters korv. Kanske att jag redan har det jag behöver…?

På vägen hem i bilen hade vi allsång med alla klassiska julsånger så som Mer jul, Tänd ett ljus mfl. Det var verkligen startskottet på den julfeeling jag behövde. Och hela familjen är nu på samma bana.

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.