Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 februari, 2019

Barnrums-makeover! Målat om & skapat mönster i dotterns rum

Barnrums-makeover är ett annonssamarbete med Rusta Sverige

Inspiration till barnrum är det inte svårt att hitta på nätet men att hitta tiden till att göra själv verkar det svårare med. Dotterns rum har liksom fått skapa sig själv under de snart 6 åren vi bott här i huset. Inget fel på rummet, det har alla funktioner som ett barnrum behöver så som säng, garderob, skrivbord, bokhylla, yta att dansa på och fantastiskt ljusinsläpp men någon vidare själ eller stil det kan man inte anklaga rummet för…

En växande tweenie som gärna vill ha ett rum att hänga i började titta på mig storögt och hinta saker som “lila är min favoritfärg, spegel är bra att ha, kuddar är mysiga osv”. Dags att göra något åt saken helt klart!

Som en tanke fick jag då ett roligt uppdrag av Rusta att inspirera till att göra det själv med väggfärg. Nu skulle det verkligen göras själv för med just färg kan det snabbt och enkelt något helt annat skapas fram. Rusta har ett brett sortiment av färg, tapet och inredningsdetaljer samt allt arbetsmaterial för att skapa med så du finner alltså ALLT på ett och samma ställe. Och det Rusta utöver sitt sortiment har som gör det hela så bra är, ja, jag låter de själva säga det: Mycket för pengarna! Mellan 21/2 – 13/3 är det hela 25% rabatt väggfärg, alla tapeter och laminatgolv dvs gör-det-själv-sortimentet.

Okej, ska vi dra igång och vad är bättre än en klassisk Före och Efter???

Samma rum, samma vinkel men med en helt annan känsla och så mycket mer personlighet. Ja, faktiskt en helt unik vägg då den är skapad efter önskemål och förutsättningar för rummet.

Men om vi då ska ta det från början för du vill väl hänga med på inredningsresan?!

Jag ville ge liv åt rummet och lite lekfullhet då det ändå är ett barnrum så jag valde tre väggfärger; lavender, amarone och koala.

Lila är dotterns favoritfärg så den var given som huvudfärg. Det finns en liten sovalkov i rummet och den ville jag göra mysig så där önskade jag en varm mörk färg och då passade amarone jättebra. Sedan en lite mer neutralfärg som passar rummets och husets övriga stil så det blev den lite beigea färgen koala.

Rusta Väggfärg Nyans har genomgått Testfaktas tuffa test och fick totalbetyget 4,2 på en skala från 1 till 5. Kraven för att få denna kvalitetsmärkningen är högt ställda och väggfärgen genomgår en mängd olika testmoment relaterat till miljö- och hälsoaspekter liksom täckförmåga och praktisk målning. Så du får en mycket slätstruken färg som är riktigt täckande som även är svanenmärkt och endast ger en svag lukt så du kan snabbt flytta in i rummet du nyss målade. Bra för både medvetna och ivriga gör-det-självare!

Målartvätt och målarsvamp för att grunden måste vara bra hur gärna man än vill sätta igång å måla på en gång. Och samma sak med maskeringstejp – alla lister och foder ska maskeras av. Åh vad det är tradigt men det har man igen sedan när allt är klart. Täckpapper för golvet och spackel och spatel för alla små borrhål från tidigare. Roller med långt skaft och penslar. Och så klart färgtråg. Då så – nu är allt med och bara att sätta igång.

Jag började med alkoven för jag suktade så galet efter att få jobba med riktigt stark färg. Sådan energikick av att få måla i denna härliga färg. Och vad skönt det är att ha ett långt saft på rollern. Tidigare harvat med handroller och stege.

Och så kul det var att skapa detta ihop med dottern. Blev vårt projekt och att få måla lossa på riktigt var ju bästa grejen tyckte hon. Brorsorna är nu sugna på att måla om deras rum kan jag säga, ha ha!

Som sagt ville jag ge rummet en unik och personlig stil och då vi bor i ett klassiskt fyrkantigt funkishus var jag sugen på att måla rutor i olika färger med skarpa linjer mellan. Bara att börja dra maskeringstejpen!

Eller var det det??? Nej, jag flyttade tejpen hit och dit hur många gånger som helst för att få till ett bra rutmönster på väggen. Men tejpen är ju så himlans bra att flytta så det gick jättebra. Och här valde jag att dessutom få in en fjärde färg, nämligen den vita väggfärgen som redan var där.

Ett dundertips när man målar så att två färger ska mötas och för att få en knivskarp linje mellan de två är att först måla med den färg som den andra ska möta. Krångligt – ska förklara med bilden ovan som stöd: Innan jag målar rött som ska möta det lila målar jag lila mot tejpkanten i den ruta som ska bli röd. Då kan nämligen den lila färgen tränga in i tejpen om det finns små luftgångar och då skapa en barriär för sen röda. Blir knivskarpa linjer!

Börjar arta sig!

Ett annat tips när man målar med flera färger samtidigt är att lägga de rollers som inte används för stunden i plastpåsar. De håller sig pigga och fuktiga och reda att sättas i bruk.

Nu ville jag inte bara använda väggen som en färgglad detalj utan även få in funktion. Så som en smart och fin kroklist skulle upp.

Perfekt att måla in i den färg där den ska skruvas upp, som i den beigea rutan i detta fall.

Skruvar i en skruv och med vattenpasset får jag en helt vågrät kroklist på väggen. Och, nej – jag är inte piffig när jag fixar, ha ha! Den bjuder jag på!

Och i alkoven vill jag också ha yta för förvaring, avlasting, för sängbord är det sämre med plats för när rummet är byggt på detta sätt. En tavellist kan göra jobbet och den målar jag också in i samma väggfärg. Det man ska tänka på när redan målade saker ska målas så är inte väggfärg helt optimalt. Då är det bättre att använda anpassad lackfärg för tåligare yta.

Här följer då flera “Före-bilder”. Väl fungerande rum men blekt och oinspirerande. Eller vad tycker du?

 

Och nu är vi redo för att se slutresultatet och “Efter-bilder”! När allt är målat, all tejp bortriven och täckpappen utkastad från balkongen är det bara det sista piffet kvar – att inreda.

Nytt bäddset, kuddar i passande färger, gardiner för sovmyset, en gosig matta gör rummet mjukt och ombonat.

Krorgkrukor i set om tre blir både fin kruka men även snygg förvaring för, ja lite allt möjligt.

Och när man ändå håller på och fixar till och ska inreda på nytt är det ju väldigt bra att passa på att rensa bort. Från det förskolerum det var till ett skolrum så att säga. Böcker som är för lätta och utlästa sedan länge och leksaker som bättre kan passa någon annan och då får gå till second hand-butikerna. Känns bra och skönt att rensa för att gå vidare.

Lila som bas och mörkare varma toner och neutralt beige och grått som komplement. Det gör att rummet nog kan följa med dottern fortsättningsvis upp i ålder.

Gardinerna vid fönstret togs bort och jag satte istället gardiner som draperi vid alkoven. Det kommer ge bra sovmörker men kanske främst en supermysig läshörna. Kanske jag kan få låna hörnan, ha ha!

Hoppas du också blev inspirerad till att göra om med färg och just göra det själv. Och glöm inte att Rusta just nu dessutom har hela 25% väggfärg, alla tapeter och laminatgolvt.

 

Comments (7)

  • Tack snälla Anna María! Så härligt att få ge det där rummet lite kärlek och färg. Nu är det mitt favvorum. Undrar om jag får dela det med lillbruttan?

   Kram!

 • Vilken underbar röd färg, Men bäst av allt är ju plansch med Flamingo , vart har du hittat den ? Tack för återkoppling min dotter är helt galen i dessa fina djur.

  • Hej Elisabeth. Visst är den röda färgen fin 🙂 Den heter Amarone och den kommer från Rusta. Och flamingoaffischen köpte jag på KöpenhamnZoo när vi var där för några år sedan. De har helt fantastisk affischer med flera olika djur. Kanske man kan köpa på nätet?

   Kram
   Helena

 • Så fint ? Är den beige färgen koala? Sugen på att själv köpa den men så svårt att se hur den är när man målar. Den ser ljusgrå ut på hemsidan nämligen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.