Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 maj, 2019

Mitt bästa tips inför loppissäsongen

Loppissäsongen är snart här! Nu är det maj, snart sommar och semester. Och med semestern är det loppisar över hela vårt land.

Våra barn är så sjukt inkörda på att gå loppisar hela sommarlovet. Både jag och maken fullkomligt älskar att lägga våra efterlängtade semesterdagar på fält där den lokala idrottsföreningen hela året har samlat in saker för att sälja eller att vi vallfärdar till någon lada bortom all civilisation (överdriver – ja!) för att botanisera bland alla ting. Kanske det finns något där som vi inte kan förstå hur vi kunnat leva utan…?

Men nu vill jag ändå slänga in en liten brasklapp. En tråkig sådan, må så vara, men ack så viktig.

Även om sakerna ofta på loppisar går för en billigare penning så är det ändå pengar ut så att säga. Och dessutom kommer det ännu ett ting in i ditt hem.

Senaste året har rensningsgurun Marie Kondo med sitt underbara sparks joy tagit över världen. Att när du rensar hemma ska behålla de saker som ger glädje för dig, de saker som sparks joy och resten får hitta nya hem.

Men – är det inte bättre att bara tillföra saker som sparks joy redan innan???

Låt mig ta ett exempel: Jag är hemma och jobbar, maken är i Skåne med barnen och det är sommarlov, loppis och sand mellan tårna – för dem. Han ringer och säger att han hittat en helt underbar söt bricka med fack för glas och karaff. Alla glasen finns med och karaffen är hel. Allt i grönt glas och brickan i rotting. Rubbet skulle ju endast kosta en hundring.Va!? Liksom. Hundra kronor för 6 glas, karaff och bricka. “Är den fin, kan du skicka bild?” frågar jag. Svårt att avgöra på bilden men det låter ju fint och ser ok ut. “Kör!” säger jag.

Tror du vi använt den??? Hela klabbet står i ett skåp och ger mig bara dåligt samvete. Vi har redan glas så det räcker och blir över. Vi har en helt fantastisk karaff vi använder varje dag och den hade maken med sig från tidigare. Vi träffades för 20 år sedan… Alla de tior och hundralappar som jag lagt på loppisar och inhandlat upplevda kap är ju galet många bäckar små som skulle blivit till något stort och något jag verkligen, verkligen ville ha.

Jag har slutat med detta nu. Nu vet jag vad jag vill tillföra mitt hem, vad som faktiskt behövs och vad jag vill samla på. Sådant jag redan innan vet sparks joy.

Har de senaste åren istället listat saker jag vet att jag vill leta efter. Sådant jag jag längtat efter och jag hoppas kunna finna på loppisar. HÄR är förra årets lista.

Till exempel detta. Vi har ett porslin från Gutavsberg som vi har som både vardags- och festporslin. Men sedan är jag helt galen i Royal Copenhagens porslin Musselmalet. Bara det att ett kuvert av det är ju lika dyrt som en weekend till London, typ.

Har löst detta med ett slow samlande. När jag är på loppisar, second hand eller i vintagebutiker och jag trillar över en del i serien så slår jag till.

Det lite fina med denna typ av jakt är att det blir en överraskande jakt då jag ju inte vet vad det är för delar jag kommer över. Och sedan är det delar med historia. Lite naggat i kanten som vittnar om tidigare liv. Det gillar jag.

Ett par salt- och pepparkar hittade jag i en second hand-affär. Hade väl aldrig tänkt att ha sådana men de kom min väg till ett bra pris. Då fick de bli mina och nu står de på köksbordet och ger mig glädje och användning varje dag.

Hoppas på sommarens jakter och ser fram emot att utöka min samling.

Comments (2)

  • Stor igenkänning! Har faktiskt undvikit loppisar de senaste åren just pga svårigheten att inte falla för allt fint och prisvärt man nog inte behöver bära hem. Har övergått till växtloppisar (som jag nog också får sluta med när vår nyanlagda trädgård inte har fler tomma ytor)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.