Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 februari, 2017

Odla vitlök hemma & få härlig färsk krydda

Så här i februari står vi mellan vinter & vår och att odla vitlök hemma kan skynda på vårkänslan. Härligt att se det spira i köket när vackra stänglar av vitlöken tar sig upp ur jorden. Och ett roligt pyssel för barnen att ta del i – peta i jorden och ansvara för vattningen. Fast där får de backning här hemma… jag har fått göra några första-hjälpen-vattningar.

Odla vitlök hemma

Att odla vitlök hemma är enkelt och går snabbt. Snabbast går det om du, som jag, har några bortglömda vitlökar som redan börjat växa. Men det går bra även utan gröna skott på.
Fyll kruka, burk eller något som håller fukten med jord och peta ner några klyftor med lite mellanrum.
Täck över med lite plastfolie med några lufthål i. Har löken lite grönt så låter du det sticka upp ur jorden och ingen plastfilm behövs. Håll sedan jorden fuktig och ställ så ljust det går. När det börjat gro och växa kan plastfilmen tas bort.
Skörda när du inte kan vänta längre.

odla vitlök hemma

Jag älskar vitlök som krydda och denna färska vitlökskrydda (eller vad jag ska kalla det) har en tydlig vitlökssmak men inte lika stark som själva löken. Perfekt att ha som krydda på alla möjliga rätter. Tex på den goda mackan. Mums!

odla_vitlök_hemma

Den hetaste mackan just nu; avokadomackan, blir ännu godare. Vitlök och avokado är ju en mycket bra kombination. Fast grönt på grönt är inte lika snyggt som grönt på rött… säger den lite lätt utseendefixerade bloggaren, ha ha ha!

odla_vitlök_hemma

Ställ en kruka med sax på matbordet och låt gästerna få klippa till sin egna krydda. Sånt piggar alltid upp.

Och ett hett tips är också att toppa guacamolen med den färska vitlökskryddan. Ger en extra skjuts!

Något annat som är både kul och enkelt är att odla ärtskott. Blir goda och vackra skott att ha i sallader och som smakrik dekoration på maträtter.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.