Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 september, 2019

Bilder från årets kräftskiva

I helgen gick då årets kräftskiva av stapeln. Och oj så efterlängtad den var, liksom sista rycket med sista helgen i augusti. Och dagen innan var det sista dagen för kräftfiske också vilket två av gästerna tog fasta på och åkte upp på fredagskvällen för ett nattfiske av kräftor. Det nappade och ett helt fat dignade av nykokta svenska kräftor.

Kära vänner med barn kom hem till oss kl 17 i strålande sol och ljumma men starka vindar. Vi blev 8 vuxna och 9 barn så ett rejält gäng. För att göra det enkelt för oss delade jag upp gänget så barnen fick äta grillkorv i trädgården och bordet på altanen dukades för de vuxna. Barnen fick så klart också kräftor men då lite mer en passerande kräftstjärt i farten om de så ville.

Enkel dukning till kräftskiva

Men ska vi gå igenom lite av dukningen? Inte de snyggaste bilderna då det är väldig skillnad på att plåta en funktionell dukning och göra en dukning som är endast menad för att passa på bild. Här ska ju människor, fat, glas, flaskor, brödbitar, ostar och sånghäften samsas – allt ska kunna få plats och användas utan att det blir trångt. Tex är en vas med stor och vacker bukett mitt på bordet jättevacker men om det ska vara massa fat med kräftor som alla ska kunna nå det viktigaste får sådant ge vika.

Små knippen av kräftröda rönnbär blir en alldeles lagom dekoration. Här ser det lite tomt ut men som sagt, det ska ju till en massa!

Självklart hade jag med mina sångblad med snapsvisor för kräftskivan. Och dessa har jag laminerat så de inte skrynklas ihop av allt härligt kräftspad.

Röda servetter jag hade kvar från i julas kom ju väl till pass de med.

Jag satsade stort på att deklarera vår uteplats i övrigt. Fyra ljusslingor och alla kräftlyktor jag hade. Två klara glödlampslingor och en flerfärgad slinga satte jag runt räcket på altanen och en julgransslinga snett över bordet.

I denna slinga hängde jag upp månar och en snabbfixad pappersslinga gjord av pappersremsor.

Det som är lite knasigt med slingor och lyktor är att de inte är kompatibla! Jag vill se en ljusslinga där lampan sitter på en liten sladd som det går att hänga lykta runt. Nu blir det lysande glödlampor och släkte lyktor om du förstår vad jag menar. Men för sjutton, det är ju vackert ändå.

Rött är ledordet verkar det som.

Mina kräftmallar har varit så poppis blend er läsare och följare. Fått många bilder skickade till mig där ni använt dem. jag hade tänkt ha dem som stort konfetti men då det nästan blåste storm gick det ju inte. Då kom jag på att de fick dyka ner i glasen. Fint ju!

Försnacks till kräftskiva

Att äta sig mätt på endast kräftor är inte det vanligaste eller det enklaste heller. Att ha tillbehör så som västerbottenpaj eller rostat bröd med ostar är alltid bra. Men att grunda med matiga försnacks är också bra.

Vi valde att ha en lite snacksbuffé i trädgården. Med bl.a. ugnsbakad brieost.

Behöver jag säga att det var galet gott? Ja, detta är verkligen en klassiker som jag skulle kunna säga funkar över hela året. Tror den åker fram till första bästa glöggkalas vi ska ha också.

På vår uteplats i trädgården samlades vi för korvgrillning, ost- och skinkmums och sval dryck.

Blandade ostar varav en var västerbotten, nötter, oliver och olika skinkor. Uppskattat av både stora och små.

Vårt fantastiska hemmabygge med en bordsställning och zinkbalja är och förblir den bästa utomhusbaren.

När barnen ätit korv med bröd så det sprutade genom öronen och var nöjda var det dags att göra ordning kräftmiddagen.

Här fångas jag i farten. Tack J för bilden.

Det börjar fyllas på!

Bättre väder hade vi väl inte kunnat drömma om?

Jag har varit på många och haft ett gäng egna kräftskivor men aldrig någonsin har jag suttit vid ett bord med ett så här stort fat med svenska kräftor. Och vet inte dessutom om jag någonsin kommer få ett sådant stort fång kräftor kokade natten innan med den mest fantastiska dillsmaken. Så otroligt bra jobbat J och B!!!  Galet lyxigt.

Det var inte bara kräftorna som var självfångad utan även dessa kantareller på smördegsrutor. Så perfekt till kräftor.

Jag älskar snaps till kräftor och ja även till silen på våra högtider. Tycker det passar så gott och bra. Men det kan ju bli alldeles för mycket av det goda och starka så jag kombinerar alltid snaps med alkoholfri öl. Nu förtiden är alkoholfri öl verkligen smakrik så det finns bara fördelar med detta upplägg.

Och så klart ska ju snapsen kombineras med visor. Vi sjöng alla visor på häftet men lusten att sjunga var så stark så vissa sjöng vi repris. Så kul!

Och här la jag ifrån mig kameran för att bara njuta IRL av allt det goda, kära vänner och den varma sensommarkvällen. Men bannar mig att jag inte tog någon bild på den mörka vackra kvällen med alla ljusslingorna i sitt esse. Kräftdekorationer har ju två liv – i dagsljus när alla tar plats och sedan i den mörka augustikvällen. Ni får lita på mig att det var fint och på bordet åkte ljuslyktor fram när kräftorna var slut.

Och något som inte heller fastnade på bild var alla kräfthattar! Hur kunde jag missa? Det var så sött att se alla 8 vuxna med små röda kräftor på hjässan.

Jag ordnade skattjakt för barnen vilket alltid är uppskattat. Det var ledtrådar som ledde dem rätt till skatten. Jakten rörde sig från övervåningen, ut till trädgården, ner i källare, upp till badrummet, ut till cykelparkeringen mm. Ett riktigt träningspass för de små, ha ha.

Sedan flyttade vi in för dessert och musiklekar. Jag drog på poppig 90-tals eurodisco vilket resulterade i ett dansgolv för både stora och små dansglad. Riktigt glad, mätt och mör stupade jag i säng vid 02.45. Tur att det bara är kräftskiva en gång per år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.