Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 december, 2019

Kamin i mitt kök helt utan skorsten

Kamin i mitt kök utan skorsten är ett samarbete med I-invest

Som du vet bor jag i ett funkishus jag älskar men det finns en sak med dessa funktionella hus från 30-40-talen jag kan sakna: eldstad, kamin eller ens murstockar i köket var ytterst omodernt och inget man byggde. Från att eld användes i köket för att laga mat skulle elden vara värmande och mer en mysfaktor i de sociala utrymmena. Köken byggdes istället moderna, små och bara som funktionella arbetskök.

Nu lever vi i modern tid och mycket av vårt sociala liv är ju i köket. Det är där vi samlas, samtalar, sitter vid köksbordet och myser. Hur många gånger har inte mina tankar farit iväg i drömmar om att ha en eldstad i köket för det där ombonade myset, speciellt under de mörka och kalla vintermånaderna.

Kamin utan skorsten

Nu saknas det som sagt murstock så det är ju omöjligt att dra in en kamin men inte om du har en gasolkamin. Samma upplevelse bara så vansinnigt mycket enklare att installera. Bara rulla in på rätt plats och sätta in gasoltub. Låter kanske lite enkelt men så smidigt är det faktiskt.

Så vacker och gedigen kamin i gjutjärn. En riktig pjäs.

Det här med att pynta och dekorera för jul – kan en kamin kanske vara den högsta stämningshöjaren för jul?

Barnen är så förtjusta i kaminen och att få ha en kamin som värmer på en vanlig tisdagsmorgon i december är ljuvligt. Ljuset och värmen den ger i köket är perfekt för hela familjen.

Så smidig och vacker kamin som kan platsa precis överallt. Då den inte är kopplad till någon skorsten så går den att flytta till olika platser. Speciellt smidigt är det då den står på hjul. Nu under vinterhalvåret är köket den perfekta platsen men till våren ska den nog få jobba ute på altanen. Hur bra som helst.

Kaminen har två olika insatser för olika upplevelser av eld. Här är kaminen med ett vedset för vackra flammande lågor. Känns som hela köket nu är redo för jul!

Comments (3)

  • Fast det går fint att installera kamin utan att det finns någon murstock i huset. Det är bara att installera en skorsten i stål med kaminen. Allt brukar vara klart på en dag.

    • Hej Emma. Okej men det måste väl ändå var en skorsten som går ut genom väggen? Vad jag menar är att denna inte kräver någon fast installation eller rördragning alls. Kan flyttas från rum till rum.

      Kram
      Helena

      • Hej! Ja, absolut, så är det ju. Vi är på gång att installera kamin, och har inte heller någon murstock i huset. Men när vår kamin är på plats så står den där den står. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.