Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 september, 2020

Plommonen dinglar i trädet. Vad ska jag göra?

Är det ett plommonår i år? Om inte så har vi en liten lokal boom här i Bromma för vårt lilla och väldigt skadade träd har klasar av fina plommon med det söta fruktköttet. Jag plockar var och varannan dag men förbenat så faller det ändå ner en hel drös och då är myror och sniglar där fort som attans och tar dem.

Jag har tidigare gjort plommonmarmelad och plommonchutney men nu då? Vad ska jag göra nu? Var lite sugen på paj eller i alla fall något bakaktigt. Sitter du på ett dundertips eller perfekt recept?

De är så vackra de här plommonen och perfekt balan mellan sött och syrligt så de är ju såklart goda att äta rätt upp och ned men ändå. Att baka något med dem – det är jag sugen på.

Vårt träd är superskadat och snarare ett halvt träd. De tidigare husägarna berättade att trädet nästan helt knäcktes när de installerade bergvärme. Det syns för snedare och knasigare träd får man leta efter. Men så då i år – då släpper det iväg de livligaste frukter på det lilla som finns kvar. Det tackar vi för.

Så, om du har tips på bakverk emottager jag det tacksamt!

Comments (3)

 • Hqj igen Helena!
  Kul om jag kan ge nå´t tips till dig För många år se´n när jag bodde på Öland hade jag plötsligt en trädgård full med plommon. Jag köpte en tillsats för stenfrukter till min Kenwood och gjorde plommonmos. Underbart till frukostens fil eller gröt. Mycket godare än äppelmos, tycker jag.
  Just nu har jag gjort halläncsk laxsoppa. Min fiskhandlare gav mid två ganska stora fiskskrov ned huvud när jag köpte laxfilé Så lite kul har jag ibland.
  Elisabeth

 • Hej Helena,
  Min mamma menar att man kan frysa plommonen, direkt in i frysen bara, hela med skal och kärna. Sen tar du fram dem framåt jul och gör tex saffransinkokta plommon (istället för päron) eller något annat. Inte provat själv men det kan ju vara en skönt att skjuta upp problemet lite, man kan ju liksom bara äta en viss mängd plommon på denna korta tid?
  /A-K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.