Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 augusti, 2020

Blåbärspaj – så där instagramsnygg. Och god!

Det är blåbärspaj man nu ska göra då hela skogen lyser blått. För visst är det ett blåbärsår? Finns mycket gott att göra med blåbär men en riktig blåbärspaj är väl ändå det härligaste?

I vanliga allt brukar jag göra en snabb och supergod smulpaj då det liksom alltid blir vinst varje gång. Nu när jag är fortfarande inne i semesterlunket och saker och ting får ta tid ville jag göra en paj som inte bara var god utan så där snygg också. Du vet en sådan där med rutor av pajdeg man ser på film, i tidningsreportage och framförallt på Instagram och Pinterest. Blir på gränsen till pysselbak som jag kallar det – när det liksom pillas och fixas lite extra. Som min morotskaka och mitt midsommarbröd.

blåbärspaj

Det här är ett pajskal jag använder till söta pajer där själva fyllningen och tillbehör, som vaniljkräm eller glass, i sig själva är söta. Pajskalet är inte jättesött vilket just passar till, kompletterar bra, pajer med söta fyllningar. Här vara blåbären väldigt söta och så skulle en rejäl klick vaniljkräm läggas på så att själva skalet behövde inte det också vara så sött. Bra att tänka på.

Blåbärspaj med rutigt pajskal

Ingredienser
250 g smör
4,5 dl vetemjöl
3 msk florsocker
1 krm salt
3 äggulor
450 g blåbär
ev socker
1 msk potatismjöl

Gör så här: Lägg smör i bitar i en bunke och häll även i mjöl, florsocker och salt. Nyp smöret ihop med de torra ingredienserna tills allt blandats grynigt. Knäck äggen och separera äggulorna som hälls i bunken. Fortsätt nypa ihop, knåda till en degboll. Lägg i plast och låt vila i kylen i minst 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader.

Lägg blåbären (rensade från alla blad och skaft) i en bunke. Är det blöta/fuktiga bär kan de först röras tillsammans med potatismjöl för att suga åt sig vätska. Och är de lite syrliga kan de sockras på med socker efter behov.

Lägg 3/4 av pajdegen i en springform med avtagbar form och tryck ut till en jämn botten och upp på kanterna ca 4-5 cm. Nagga hela bottenytan med gaffel och förgrädda i 5 minuter. Kavla ut resterande 1/4 och skär cm-breda remsor till ovansidan för senare.

Häll ut bären i det lättgräddade pajskalet och lägg på remsorna som ett nät över (eller formade med pepparkaksformar – som jag gjorde HÄR). Grädda mitt i ugnen i ca 25 min eller tills den fått gyllene färg. Låt svalna och ta bort kanten på springformen. Servera gärna pajen med vaniljsås eller vaniljglass.

blåbärspaj

Och här kommer ett tips från coachen: om skalet spricker eller inte blir så där superduper jämnt som man hoppats – distrahera med vackra blommor! Alltid ett vinnande koncept.

blåbärspaj blåbärspaj

Andra goda pajer från arkivet:
Rabarberpaj med extra tjockt lager av toscatäcke
Dansk äppelkaka
Päronpaj
Kardemummakaka med kaneläpplen

blåbärspaj

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.