Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 oktober, 2020

Hur karva pumpa för vacker halloweendekoration?

Hur ska jag karva pumpa till halloween nu igen? Är det svårt att karva pumpa? Absolut inte men det är bra att ha lite koll på det hela så blir det inte så kladdigt och slutresultatet blir strålande.

Pumpan är verkligen den tydligaste symbolen för halloween och pumpan är med i många av mina halloweenpyssel. Du kan se HÄR samtliga mina pyssel till Halloween.

Så karva pumpa till Halloween

Varje pumpa ha en vacker och en mindre vacker sida då de stora pumporna växer på marken och får därmed en sida som legat mot marken. Se till att din önskade dekoration som skäras ut på pumpan  vätter framåt. Vi kan kalla det kl 18, alltså rakt fram.

Ta en smal vass kniv och skär en stor cirkel runt stjälkstubben. Innan detta ”lock” lyfts upp ritar du ett streck med en penna rakt över den skurna snittet kl 12. Det är för att när du sen sätter på ”locket” igen vet du var den passar.

Lyft nu försiktig locket rakt upp, hjälp till med den vassa kniven där det behöver skäras mer i fruktköttet och för att kapa de trådar med kärnor som kommer komma med. Skär bort alla trådar och kärnor från locket med kniven. Skär bort lite mer av innandömet, det ljusa fruktköttet för att tunna ut väggen och öppna upp öppningen.

Ta nu en vanlig matsked och börja gräv ut alla kärnor och löst inne i pumpan. Om pumpans väggar är kraftiga kan du även karva bort fruktkött från väggarna. 

Rita nu din önskade dekoration på pumpan som ska skäras bort för att bli en pumpalykta. Det mest klassiska är det grinande ansiktet med nästintill tandlös mun och trekanter till både ögon och näsa. Men varför inte skapa grafisk mönster, skriva bokstäver eller något annat? Skissa med blyertpenna på pumpan, kl 18, för att sedan med den smala vassa kniven följa linjerna.

Skär rakt in i pumpan och se till att alla hörn möt ordentligt så det bara är att plocka ut de utskurna bitarna. Ta bort allt utskuret och för att göra håligheterna riktigt stora så kan väggen tunnas ut innanför. Skär bort med tunn, vass kniv.

Sätt in ett levende ljus, batteridrivna ljus eller batteridriven ljusslinga och sätt på locket enligt markeringen.

karva pumpa

Hoppas detta var hjälp på vägen. Här är det som sagt det klassiska Jack-O’-lantern men det är ju bara att göra exakt vad som helst. Kanske karva ut bokstäver, grafisk mönster, borra hål eller vad som.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.