Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 november, 2020

Skapa en funktionell julgrupp med julblommor

Det trodde jag aldrig – en julgrupp står nu i mitt hem! Tänk hur man kan ändra sig. Ja, allt det där om gamla hundar osv…

Att dekorera med julblommor och -växter är den bästa sortens julpynt tycker jag. Sätter stämningen på en gång och bevisat ger välmående vilket vi verkligen kan behöva nu. Något jag dock aldrig fått kläm på är julgrupper. Kanske för att de ju är färdiga, redan fixade när man köper dem och som du kanske gissar, så gillar jag att göra saker själv, ha ha.

Jag ville göra något med julblommor eller grönt som grangrenar mm. Skulle jag ge mig på en krans som alltid är så vackert och användbart? Eller en adventsdekoration med mycket grönt, kanske en härlig girlang av granris? Men då slog det mig – kanske jag på riktigt ska utmana mig? Att faktiskt göra en julgrupp jag kommer vilja ha framme hela december, se växa och slå ut samt göra en julgrupp som är riktigt användbar.

Så får det bli och se – det gick ju bra!

Tidigare har jag visat hur jag satt hyacinter i en gammal gjutjärnsgryta HÄR men det är liksom inte riktigt en julgrupp. Min definition av julgrupp är att det är olika sorters växter i samma form, kruka.

Jag valde att göra en julgrupp i en avlång zinklåda som egentligen är en balkonglåda faktiskt. Varför jag valde den är för att den kan användas till flera platser. Lättplacerad då den både kan stå i fönster och på matbordet. Sånt gillar jag: multifunktion!

Skapa en funktionell julgrupp med julblommor

Jag ska gå igenom här i steg-för-steg hur jag gjorde.

Det blir alltid mer spännande om det är olika höjd på blommor (eller allt man gör ju faktiskt) så två höga amaryllis och en liten söt gran som sedan skulle omges med något som såg ut som röda snöbär. Den hette dock Big Berry vilket kanske inte känns som om Linné direkt varit framme med namnlappen.

Zink! Är inte det ett härligt material ändå? Vackert och väldans anpassningsbart.

Fyllde upp en bit med lecakulor för att dels göra att växterna inte hamnade för långt ner i lådan men också för att skapa stöd runt växterna.

Lecakulor är inte fult men täcker ändå alltihop med mossa för att det ju är gulligare och mysigare.

Klart.  Eller nästan. Jag ville ha liiiiite mer julmys i min julgrupp.

Små söta domherrar ska få bo i min julgrupp.

Och sedan måste jag ju få in en av årets jultrender: nakna grenar med nypon. Jag gick helt sonika ut i trädgården med handskar och sekatören och klippte mig två grenar.

Så där ja! Blev ju som en liten skog i en låda tycker jag.

Nu vill jag bara att amaryllisen ska slå ut så hela gruppen kommer till sin rätt. Jag får återkomma med bilder då.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.