Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 november, 2017

Hyacinter i grytan – ja varför inte?

Hyacinter är vackra men varför de är mina julfavoriter är helt klart för doften. Hyacintdoften ger ett sådant starkt doftminne som är helt synonymt med jul.

Väljer alltid så mörka hyacinter, blå, som möjligt då ju mörkare färg, desto mer doft.

Julgrupper har jag lite svårt för. Eller så här, de där grupperna som är färdiga med en hel massa olika växter och gärna nåt litet äpple och plasttomte känns inte helt i min stil. Men vackra julblommor i grupp är det ju inget fel på. Allt handlar nog om presentationen.

För att sätta stämningen använder jag vår gjutjärnsgryta och för att den inte ska ta skada täcker jag botten med en stor plastpåse.

För att fylla ut använder jag lecakulor och ställer ner hyacinterna som de är. På med mer lecakulor.

Hyacinterna har så mycket kraft i sin lök så jag lämnar dem i fred. Låter dem växa och spira. Sprejar endast lite vatten på mossan så den håller sig lite fuktig. När jag vattnat hyacinterna så växer de sig för höga och faller omkull.

Vill du skynda på blomningen ställer du hyacinterna varmt, tex nära element, och ljust. För att stanna av dem gör du precis tvärt om – svalt och mörkt. Då är det just väldigt bra att ha hyacinterna i grupp så de är lätta att flytta runt.

Så häftigt att se på dessa små knölar nu och veta att om nån vecka så har de växt sig höga och sprider ljuvlig doft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.