Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 november, 2020

Första advent med skogslekar & utomhusglögg

Hoppas ni fick en fin helg och första advent igår. Jag som ALLTID (skrivit om det HÄR) vill besöka en kyrka och njuta av vacker julmusik med adventskonsert kom sent på att det var ju något jag helt missat. Jag tänkte ju skapa min egna konsert via Spotify. Det få jag nog göra om och göra rätt snart.

Annars var det väl lite mer som en vanlig söndag än en advent, just av ovan nämnda anledning. Ingen snö mer än några söta flingor i luften och inget glöggmingel som kunde rama in det första ljuset. Men vi fick en fin dag ändå. Här kommer den:

Promenad & skogslekar

Jag hade med mig min make och barn när vi mötte min mamma vid vår skog. En stärkande promenad i friska luften för att sedan gå hem och ta en utomhusfika. Som den gamla lärare mamma är hade hon förberett skogslekar. Finns alltid plats för lite pedagogisk utbildning!

Mamma/läraren berättar hur övningen går till.

I varje kuvert finns ett ord. Det ord vi drog fick vi inte avslöja utan leta efter saker som passar varje bokstav och lägga på ett papper. Sedan ska övriga “läsa” vad det står. Ja, jag sa ju det – mamma är lärare!

Snabbt som sjutton spreds alla deltagare ut i skogen. “Hm… K för kotte, T för tagg…”

Kluriga barn kommer snabbt på kluriga lösningar. Jag hade tydligen seg hjärna för jag löste mitt ord sent.

Mamma hade med sig lite hemkörd saffransdoftande bensin.

Alla klara, alla ord på var sitt papper.

Min krystade lösning fick knappt godkänt av fröken och jumboplats. Tagg för T, rund kastanj för O, mossa för M, taggig kotte för T, eklöv för E, fågelbajs för F, asplöv för A och korvRest för R.

Okej, inte det mest solklara men kreativ lösning, eller hur???

Sedan var det promenad runt sjön för att komma hem.

Ett vackert vitt snötäcke och klarblå himmel är vad jag hade velat ha här.

Men vackert ändå!

Lajvade lite Carl Larsson-gården.

Med den vackraste tösen jag vet. Från insidan ut.

Adventsfika utomhus

Vi börjar få vana nu på det här med att fika utomhus. Fram med sittdynor, plädar, filtar och infravärme.

Och sedan bulla upp bordet med godsaker. Gärna värmande sådana.

Karusellkakorna fanns det kvar av och nybakade lussebullar. Men först riktig lunch. Kan ju inte gå direkt på det söta. Det är ju typ olagligt!

Inte mycket som klår en gulaschsoppa när man är kall och hungrig.

Och det är en av de där rätterna alla åldrar gillar. Vinst varje gång.

Och sen var det varsågoda på det söta.

Min favoritglögg – ekologisk alkoholfri glögg. Den jag nu dricker dagligen. Perfekt kvällsfika måste jag säga.

Alltid minst tre saker ska det bjudas på. Då blir det liksom härligare.

Komplimangkalender

Jag visade igår den fina komplimangkalendern dottern gjorde. Jag stod redo med kameran när den skulle överlämnas. Visste att det skulle bli fina bilder.

Och det mottagande idéen fick igår på instagram och facebook värmer. Så innerligt glad om det kan inspirera fler att göra denna fina sak och glädja dem som kanske behöver det bäst.

Efter duktiga timmar utomhus var fingrar och tår rätt kyliga men hjärtat varmt. En kram i luften till mormor och vi tog tag i söndagen inomhus. Två av tre barn lekte med kompis, jag pysslade lite adventsfix och maken stökade mysigt i köket. Till middagen tändes första ljuset. En fin första advent trots allt. Men konserten – den får jag ta idag. I mina hörlurar. Gärna med denna:

Comments (1)

  • Tack för så fin inspiration och berättelse hur bra det faktiskt kan bli i vår annorlunda vardag/söndag och helgdag…..
    Det är ju härligt att vi lär oss umgås ute , synd bara att det behövdes en pandemi för att komma på denna geniala idé.
    Så härliga bilder på hela familjen , så framför mitt tack för allt även till dem???????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.