Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 november, 2020

Karusellkaka! Bakar mördegskakor som karuseller

Karusellkaka av mördeg! Mördegskaka är en fantastiska kaka som man så snabbt och enkelt får fram men även kan bli till små konstverk. En mördeg är så tacksam att forma och färga vilket så klart får mig att vilja pysselbaka som jag kallar det.

Vår värld och våra liv just nu är väldigt mycket hemma. Jag vet inte hur det är med dig men om jag har tid över så blir det att jag gärna bakar eller pysslar. Just nu är det mer baka. Förmodligen för att det både blir något lite terapeutiskt att göra och sedan något mysigt att bjuda familjen på.

Hur som helst – nu har jag bakat kakor som jag döpt till karusellkaka. Du vet hederliga schackrutor? Sådana fast runda och som cirkustält-tak tänkte jag. Och för att addera till cirkeln ville jag pressa kakorna som jag gjorde HÄR. Riktiga kalaskakor tycker jag.

Karusellkaka

Hade passat väldans bra på cirkuskalaset för några år sedan.

Karusellkaka! Mördegskakor som karuseller

Ingredienser
250 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Dela mitt i tu och färga den ena delen med hushållsfärg. Om du har mycket färg kan degen bli lite lös, addera då på någon msk vetemjöl.

Rulla de båda degarna till långa smala rundlar. Mät så de blir lika breda och långa. Rulla in i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegsrullarna och lägg på skärbräda. Skär längs med i maten till två halvor, så jämnt det bara går. Fortsätt och gör samma fast nu två gånger så det blir tre V-formade kilar av varje del. Varje rulle blir 6 kilar. Lägg nu samman med färgad och färgad deg varvat. Tryck försiktigt ihop delarna så de går ihop. Inga luftrum vill man ha.

Skär nu skivor, ca 5 mm, och lägg på bakplåtspapper. Mjöla ditt fasetterade glas lätt över mönsterytan du ska använda. Tryck till ordentligt så mönster stämplas men inte för hårt så kakan blir för tunn. Lyft försiktigt och var beredd med kniv ifall du behöver lossa på degen från glaset.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Karusellkaka

Erkänn att mina skills att dela en deg EXAKT på mitten är världsklass! Okej, det var ren tur men alltså – det är talang ändå!

Karusellkaka

Så goda och så fina måste jag få säga själv. De är inte perfekta i linjerna men vad sjutton, de är ju hembakta. Bättre går ju aldrig att få!

Comments (6)

 • Hej Helena, jag ramlade in här från pintrest då jag och min man nyligen köpt vårt funkis hus :). Jag måste bara vet om färgen ni har på väggarna i ert kök, kommer du ihåg vilken det är? Går den lite mot grönt/blått? Ska träffa målaren imorgon och diskutera färgen till vårt kök och har velat mellan ALLA möjliga färgen men tyckte du lyckats helt perfekt i ditt kök. Tack på förhand,
  Sofi

  • Hej! Vad kul att de gillas. Absolut, det går jättebra. Ju hårdare degen är, ju lättare är det att skära skarpa linjer så det är bara fra till och med.

   Kram
   Helena

 • En hel burk har gått åt! Gjorde “Karusellkakorna” i lördags med smaksättning av vaniljpasta i den ljusa degen och hallonpulver i den rosa. Dock kan jag inte påstå att jag har lika bra skills som du, utseendet blev inte direkt “perfekt” 🙂 Men, då jag är inne i ett bakflow just nu och dessutom inte rör mig så mycket som jag önskar så kan jag inte ha kakor och bakverk kvar hemma, i alla fall inte i någon större mängd. Därför tog jag med hela karusellkaksburken till jobbet igår, här jobbar jag och sju killar (varav en BARA äter om det är kladdkaka på fikabordet). Alldeles just försvann den sista smulan i kakburken, dom gjorde tydligen succé! Så, tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.