Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 mars, 2021

Våfflor med dulce de leche – mucho läckert

Kan dulche de leche vara något som kan passa en våffla? frågade jag mig själv när jag stod i butiken för att köpa ingredienser till ett fotojobb. Det borde det ju vara då det är både sött och krämigt. Upp till bevis.

Vad kan passa till denna söta kräm? Något friskt men inte för sött så det fick bli blåbär. Något som ger struktur, lite crunch, så då blev det valnötter. Och så klart måste en våffla ha grädde. Där har vi den!

Och jajamensan!!! Denna våffla var en megahit. Så många fantastiska smaker på en och samma gång. Kan det vara så att jag fått en ny våffelfavorit? Tror nog det.

Jag kommer ihåg första gången jag fick okokt kondenserad mjölk. Det var i Spanien och jag skulle på hotellfrukosten ta mjölk i mitt kaffe. Jag blev så chockad när jag tog första tippen morgonkaffe: “men jösses, tog jag socker i mitt kaffe??” tänkte jag. Den kondenserade mjölken är rejält fet och söt, därför går den då att koka till söt kräm.

För dig som inte vet vad dulce de leche är så är det kokt kondenserad mjölk. Det var en sådan där grej som slog rejält för några år sedan och alla letade fram konservburkar med kondenserad mjölk vilket inte var så vanligt i Sverige och kokade dem. Ett ganska meckigt sätt då det tar lång tid men lönen för mödan är stor. Nu finns det så klart redan kokt kondenserad mjöl, alltså färdig kolakräm. Men om du inte hittar det kommer receptet/beskrivningen här:

Gör egen dulce de leche

Ställ eller lägg en oöppnad burk sötad, kondenserad mjölk i en stor kastrull fylld med vatten. Burken ska täckas helt. Låt koka upp och sedan sjuda utan lock i minst två timmar. Fyll hela tiden på med vatten – burken måste alltid vara vattentäkt.

Ta up burken och skölj i kallt vatten och låt stå sedan på köksbänken tills den svalnat helt. Öppna burken och njut av den söta krämiga dulce de leche!

Om du följt mig så vet du att det dykt upp både en och annan våffla här hos mig. Läs HÄR så får du MASSA tips på olika tillbehör för våfflorna. Både söta och salta så du kan ta en hel måltid på våfflan.

Comments (3)

 • Wow, det där ser supersmarrigt ut! Måste testa! Får kanske bli en lyxig brunch till helgen
  Måste få fråga.. har sett att det finns ett till konto med Helena Lyth på Instagram, som du visade på Stories. Har anmält det som spam flera gånger. Men såg nu att det fanns ett konto som heter kreativ_kilde. Står att det är ditt företagskonto, med ditt foto, namn och dina bilder. Stämmer det? Finns länk till din blogg och ditt ”riktiga” instagram men felstavat på mailadressen… Står att det är din företagssida/cv. Men det känns lite konstigt..
  Mvh Linda

  • Hej Linda och stort tack för att du hjälper mig att anmäla fejkkontot. Blir så ledsen när Instagram släpper fram sånt.

   Men det där Kreativ Kilde är helt mitt. Jag har det som en sida som ett CV kan man säga. Där jag samlar jobb så när någon vill jobba med mig kan jag hänvisa dit. Inget konto jag önskar ska växa och inget konto att följa – sjukt tråkigt jobb snack bara, men bra att ha.

   Tack för att du är vaken och hjälper mig
   Kram
   Helena

   • Hej Helena! Skönt att höra att det var ditt Instagram och inte ett nytt fejkkonto. Blev lite orolig när det andra fejkkontot inte försvann först, men det verkar inte finnas kvar nu. Blev orolig att de hade gjort ett nytt försök att ”kapa” ditt namn och dina fantastiska bilder, pyssel och inredning. Man blir ju så upprörd och ledsen att det finns människor som inte har några som helst skrupler att ta åt sig äran över andra människors slit, kunskap, bilder och idéer. Men som sagt, skönt att det var ditt konto
    Mvh Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.