Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 mars, 2017

8 tips på goda tillbehör till våfflor. Båda salta & söta

Tips på goda tillbehör till våfflor är ett annonssamarbete med Wilfa

Snart är det våffeldagen så jag tänkte tipsa om smarriga tillbehör till våfflor. Och kanske då främst pusha för tillbehör som är åt de matigare hållet. De saltare som kan bli till aptitretare, förrätt eller som varmrätt. Beror på hur våffelglad man är så att säga, ha ha ha. Du kanske sett min våfflemania på Instagram @helenalyth.se? Välkommen att följa mig där.

Nedan finner du ett klassiskt grundrecept som ger riktigt härliga frasvåfflor och recept på glutenfria bovetevåfflor finns HÄR om du är glutenallergiker eller söker ett alternativ till den “vanliga” våfflan.

För några år sedan var vi bjudna på middag hos riktigt roliga vänner. De var liksom pirriga inför middagen då det hade något på gång. Det visade sig vara en middag bara bestående av våfflor. En härlig, snygg buffé av tillbehör så det var bara att jobba sig genom de salta, matiga våfflorna till de söta smarriga. Kan säga att det var en middag jag sent kommer glömma och det behövdes inte så mycket mer mat den närmsta tiden.

Grundrecept våffelsmet

Ingredienser
100 g smör
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk

Gör så här: Smält smöret och sätt i gång våffeljärnet. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ner lite mjölk i taget och vispa till en jämn smet. Avsluta med det smälta smöret

Häll smet i det varma våffeljärnet. Låt grädda till den gyllene färg du önskar uppnäts men minst 2 minuter kan jag tycka.

Wilfas järn behöver bara penslas  med smör första gången de används och med det smidiga reglaget kan du lätt styra över gräddningsstyrkan.

Tillbehör till våfflor

tillbehör till våfflor

Kallrökt lax med pepparrotsvisp Den salta rökta laxen är perfekt till våfflor. Men en pepparrotsvisp får sig anrättningen sig en häftig hetta.

Äggröra med knaperstekt bacon och lönnsirap Kanske att detta är en perfekt brunchvåffla?

Skagenröra och avokado Krämig skagen med nästan lika krämig avokado blir en härlig rätt på våfflan.

våfflor_tillbehör

Löjrom, creme fraiche, hackad rödlök En riktig klassiker. Så många saker som gifter sig helt rätt.

Hjortronsylt med brieost/getost och rostade pinjenötter Detta är en kombination jag är helt galen i.

Paté (mousse) med gelé och saltgurka/cornichons Jag är väldigt förtjust i paté eller levermousse och ihop med söt cumberlandsås eller gelé och krispig, salt gurka funkar så bra.

Färska bär med lättvispad grädde Inga konstigheter.

Kastanjepuré med grädde Har du inte testat kastanjepuré vill jag rekommendera dig det å det grövsta. Finns numer i de flesta välsorterade matbutiker. En sådan fantastisk söt puré som gör efterrätterna en härlig touche. Snabbt och enkelt får du en delikat bakelse.

UPPDATERING Slänger in ytterligare 2 supergoda våfflor som tillkommit i min blogg som är helt underbara, klicka på länkarna:
Pepparkaksvåffla med lingongrädde
Våffla med getost/brunost och hallonsylt – den norska våfflan

Dubbeljärn ger dubbelglädje

Vi är fem hungriga i familjen och ett dubbeljärn hjälper till för att skapa en trevligare våffelstund. Kan minnas väldigt tydligt hur det var när jag växte upp. Då var vi 6 pers varav 3 var mina äldre bröder som var så där tonårshungriga med absolut inget botten i magarna. Stackars mamma, det gräddades våfflor på löpande band och svischades nygräddade godsaker genom luften bort till bordet. Då fanns det inga dubbla järn. Skönt med utveckling, ha ha ha!

Kan säga att jag haft tre små assistenter bredvid mig när jag lagat och fotograferat. Rekvisitan har försvunnit väldans snabbt, ha ha ha! Dotterns favorit var hjortron med bieost. Äldste sonen gillade äggröra och bacon. Kastanjepuréen åt jag upp (hemska mamma!) så det blir det garanterat mer av i helgen. Yngste sonen ville ha dem rena. Keep it simple, liksom.

Men det är ju just detta som är så bra. Gör en laddning smet, ta fram en massa tillbehör till våfflorna och sätt sedan igång.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (7)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.