Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 januari, 2020

Gör egen pistagemassa – god variant till semlor

Semlor med pistagemassa kanske kan vara en variant på semla att testa? Det var i alla fall det jag tänkte när jag skulle baka semlor. Kan man byta ut mandelmassa mot pistagemassa? Det borde ju vara enkelt då det är nötter båda två. Och tänk – det var ju hur enkelt som helst, blev supergott och sedan är den gröna färgen otroligt vacker. Gör verkligen något med den annars rätt så bleka semlan med den nästan floroscerande gröna färgen. Så vacker naturens färger är alltså – ingen hushållsfärg behövs här inte.

Och vilken är den bästa och saftigaste semlan då? Jag tycker i alla fall att det HÄR receptet vinner!

pistagemassa

Skålla pistagenötter

Till julens glögg skållar vi mandeln och jag gjorde det även nu med pistagenötterna för att dels få bort skalet men även för att verkligen få fram den vackra gröna färgen. Det var lite pilligt och mina 200 g pistagenötter tog 30 minuter att skålla men så värt det. Ungefär 70% av nötterna var bara att trycka ut som på mandlar men de resterande 30% behövdes skalas lite mer med naglar och risp.

Pistagemassa 

Ingredienser
200 g skalade pistagenötter
0,5 dl strösocker
0,5 dl florsocker
1-2 msk äggvita

Gör så här: Koka upp vatten i en kastrull och häll i de skalade nötterna och låt stormkoka någon minut. Häll sedan av vattnet och vänta en liten stund så nötterna inte är skållheta (!) och tryck sedan ut pistagenöten ur sitt tunna skal. Pistagenötterna blir nu lite fuktiga vilket gör det lätt att göra till en massa så skållningen har även en funktion. 

Mal nötterna genom en mandelkvarn (som from nu får heta nötkvarn) och lägg det lite fuktiga pistagemjölet i en skål. Blanda i socker och florsocker. Beroende på hur fuktiga nötterna är så är det olika hur mycket fukt som måste till för att kunna knådas ihop till en massa, till en ”limpa”. Ta lite äggvita i taget för att testa.

Knåda ihop till en massa och använd. Förvara rester invirat i plast i kylen.

Som sagt har alla olika sätt att baka sina semlor och framför allt hur de ska fixas till för servering. Blanda massa med grädde? Hyvla bit massa och lägga ovanpå semmelbullen? Minimalt med massa men massa grädde? Jag vill ta ut lite av innankromet och blanda med massan och en skvätt mjöl för att få en lite mjukare fyllning. Och sedan helst äta semlan i djup tallrik med varm mjölk. Jag har tidigare tipsat om att man kan servera semlor som en buffet, där alla ingredienserna finns med men att alla gäster får skapa sin egna och med det få sin egna perfekta semla. 

pistagemassa pistagemassa pistagemassa pistagemassa

Roligt att testa varianter på semlor, vissa mer vågade än andra. Jag har tidigare gjort 4 olika varianter på chokladsemlor som du kan läsa om HÄR och om du vill göra en vacker och härlig semmelkrans ska du titta HÄR. Den här med pistagemassa är inte en sådan jätteovanligt sak men ger en liten variation men framförallt färgen skulle jag säga. Hoppas du blev inspirerad att testa. Kanske använda pistagemassa i något annat bakverk?

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.