Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 augusti, 2021

Cykelfesten från Hollywood

Vilken fest, vilka ljuvliga och generösa grannar och så härligt med ärlig glädje. I lördags gick då årets cykelfest av stapeln och jag la ut en del på Instagram Stories där det var så många som undrade om upplägget och vad nu en cykelfest är. Jag har skrivit om det tidigare men tar det gärna igen och med de frågor jag fick försöka svara.

Vad är en cykelfest?

Detta är inget nytt fenomen utan av vad jag förstått var det några grannar på Lidingö, tror jag, startade för säkert 20 år sedan. Det det går ut på är att ett antal närboende ska äta en tre-rätters-middag hemma hos varann. Och varje rätt intas då i tre olika hus.

Som vi här gör: det är 500 hus i vårt område och exakt alla hus får en inbjudan. Detta har vi tyckt varit viktigt och det har visat sig göra massor för sammanhållningen i vår “by”. Alla bjudna men så klart så är det inte alla som är med. Man anmäler sig och får reda på årets tema. Denna gång Hollywood. Du som både gäst och värd får tolka det precis som du vill. Nu har detta med att ta till sig temat ökat och ökat i kläder, mat, dukning, musik och stämning.

Några dagar innan festen får du reda på om du ska servera förrätt, varmrätt eller efterrätt. Samling kl 17 med fördrink, mingel och öppnande av listan där det står var du och alla grannar ska vara och äta sina måltider.

I år fick jag och maken förrätt så vi cyklade hem och förberedde. Kl 18.15 kom två andra par för att äta hos oss. Det kan vara grannar vi aldrig tidigare träffat eller sådana vi känner väl. Detta är den allra bästa delen av dessa fester. Vi lära känna grannar och bli vänner.

Vid 19.30 ska samtliga ha cyklat och kommit fram till nästa adress och varmrätt. Här är det 4 nya människor och deras tolkning av temat. Sedan 21.15 är det efterrätt i ett tredje hus med 4 nya personer. Så under en middag träffar och äter du ihop med 12 personer.

Vänner som jag pratat med som också haft cykelfest hos sig har inte haft efterfest men det har vi för det är något härligt att liksom knyta ihop säcken. De som man stod och pratade med på fördrinken men kanske inte åt ihop med kan man möta igen på dansgolvet.

Det var 15.e året i vårt område men 14.e gången då det var paus förra året. Jag och maken har varit med och arrangerat festen i 4 år men är “pensionerade” sedan tre år. Och det är så kul att se hur nya vänner finner varann och man kan heja på gatan när man nu lärt känna dem.

Cykelfesten från Hollywood

Ok, nu har vi all fakta. Hur var det i år då? Jo det var tema Hollywood och jag och maken började fundera på kläder först. Skulle vi vara röda mattan-snygga, kända karaktärer eller glamour från gamla tider? Det jag önskade var att vi skulle ha kläder som var ett par. Inte lätt för ofta är det bara en av parterna kanske har tydliga kläder. Ta Indiana Jones tex – coola killkläder men för tjejen not so much. Valet blev Pulp Fiction med karaktärerna Vincent Vega och Mia Wallace.

Vad äter man i den filmen? Det enda kända är ju 5$ milkshake! Så det blir fördrinken men maten då? Där fick vi lämna filmen och ta en riktig filmklassiker men som man (i alla fall inte jag) aldrig äter själv: shrimp cocktail. Alltså inte en räkröra i ett cocktailglas utan en cocktail med räkor. Förstår du skillnaden?

Men först ska vi snacka kläder. Svart pageperuk, vit skjorta, svart BH, svarta ankellånga byxor och ballerinaskor för mig. Svart kostym med vit skjorta och sådan där cowboyslips för maken. Och långt svart hår!

Här har du mig, osminkad Helena och en cool Mia. Jag fick kämpa med att försöka få fram lite tunga ögonlock för jag har ju helt det motsatta. Men äsch, det funkar.

Vid en lekpark mitt i vår by samlas vi för drink, mingel och öppnade av listan. Det mest spännande momentet. Och det roligaste är ju allas kläder och tankar om temat. Här kom det kända karaktärer som Thelma & Louise, Grease, Top Gun, Det, Ghostbusters, Blues Brothers, Chaplin mm. Och sedan Hollywoodpersoner så som röda mattan och plastikkirurg tex och även ett gästspel från Bollywood. Alla är så fina och roliga. Det som var glädjande i år var att det var många äldre. Lätt att tro att detta är för den yngre gruppen (vad är jag?) men här var det massa 60+ och faktiskt några 70+. Det värmde extra mycket för detta är just för ALLA här.

Sen cyklade Vincent och jag hem för att förbereda vår rätt. Förrätten.

Så kul att se alla cyklar tycker jag.

Vi hade 5 gäster och serverade fördrink i trädgården. Med musik från filmen Pulp Fiction så klart.

5$ milkshake. Alltså hallå i lådan. Denna åkte upp på listan av sånt jag vill ha mer av i mitt liv.

Vi hade även andra drinkar som kändes väldigt Hollywood: white lady och old fashion, om man inte ville ha shake.

Sen välkomnade vi våra nya vänner till altanen där förrätten var uppdukad. Mycket bra att ha en kall rätt eller mat som inte kräver massa fix precis innan servering.

Här har vi alltså en cocktail av räkor. Med den där speciella såsen. Jag återkommer med recept, lovar. Att jag aldrig ätit en shrimp cocktail tidigare är ju synd och skam! Så himla gott.

Sen tackade vi gästerna och cyklade vidare för varmrätt och efterrätt.

Efterrätten var hos våra grannar på vår gata och där fick man bara en drink om man lyckades sätta bollen i beer pong. Tog många försök för mig.

De hade valt Ghostbusters och serverade ett fångat spöke.

Så kul grej!

Sen cyklade vi alla vidare ner till strandcaféet där då ett utomhusdisco fanns. Det var mycket prat om om det skulle vara efterfest och om så, hur gör man med dans? Och det visade sig vara ok med att stå upp och röra sig om det var utomhus. Det kändes fantastiskt.

Nu längtar jag redan efter nästa års fest. Spänd på vad temat kan bli. Då jag varit med och arrangerat tidigare vet jag hur mycket jobb det är med att rodda allt så skickar jag mitt största tack till årets Cykelfestgeneraler. Ni gjorde det fantastiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.