Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 juni, 2022

Allt om vårt kök – ett modernt funkiskök

Jag fick en fråga om jag kunde berätta om vårt kök och visa det ingående. Ja men så klart jag kan. Och sedan slår det mig hur jag tänker att jag visat allt och du som tittar in här är trött på att se mer av mina vinklar och vrår men så klart är det jag som är hemmablind. Jag kan tro att jag visat allt men när jag tänker efter så är det inte så. Det blir ju bara vissa vinklar och detaljer. Aldrig som en planlösning och utförligt.

Jag letade bilder i arkivet och ska här försöka få ihop detta pussel. Hoppas det ger svar och tydlig bild. Om jag glömt något; skriv en kommentar med fråga eller fundering.

Allt om vårt kök – ett modernt funkiskök

Om man börjar från början så är köket i sin form idag en sammanslagning av ett arbetskök och pigkammaren som var i den ursprungliga versionen. När alla husen här i området byggdes på 1930-talet så var det alltid med en pigkammare. Väldigt svårt att föreställa sig det idag, eller hur?! Att man bygger ett hus med meningen att det också ska husera en person som inte tillhör familjen, som ska arbeta där. Men så var det då, där på 30-talet.

Och jag vill också flika in att detta område inte byggdes för de finaste av familjer. Min morfar köpte tomt här och var med och byggde, där min mamma bor idag vilket ger att det är både hennes och mitt barndomshem, och han var polis och mormor småskolelärare. Av vad jag förstått så var det just många lärare här då, på 30-talet. Ja det var en parantes med info om ursprunget. Om du vill läsa på mer om Södra Ängby, den så kallade Vita Staden med sina vita 500 K-märkta funkishus, så kolla HÄR och HÄR.

Så vårt kök är då alltså ganska stort men fortfarande ett arbetskök . Det finns plats för bord men ett litet sådant. Vi fem i familjen kan inte sitta där samtidigt utan vi har det “riktiga” matbordet i angränsande rum. Något jag hade som krav när vi letade nytt boende. Vi bodde då i lägenhet med öppen planlösning vilket gav att det ALLTID var stökigt. Nu kan vi sitta med vänner runt matbordet och slippa se kaoset i köket som ju blir när man yvigt lagar goda stora middagar.

Basen i köket är som ett stort upp och nedvänt och kantigt U. Det såg snyggt ut på visningen och ganska snabbt efter inflyttningen förstod vi att det där är världens bästa grej för ett kök.

Så himla bra med avställningsytor som också blir social samlingsplats.

Längs med väggen är det spis och avställningsytor för slevar, kryddor, olja mm.

Sedan 90 grader till höger under fönstret är det diskho, två hoar med avfallskvarn. Diskmaskin (när den funkar) och sedan 90 grader igen till höger för en lång tunga rätt ut i rummet. Skåp under med bestick, skålar, visp, kakformar, tallrikar mm och på andra sidan bara en vägg. Som en arbetsbänk, ett barbord och rumsavdelare på samma gång.

Hyllan ovanför kaffemaskinerna är vinklar med en mässingsstav genom håligheterna. Plats för kaffe, te och kannor. Med S-krokar hängs saker som används upp.

Med trä, ek i detta fäll, är ett sätt att få in värme i det vita, rätt kala köket.

Rummet är halvkaklat runt hela rummet. Det rimmar med den filosofi funktionalismen (funkis) hade i badrum där det var uträknat hur många kakelplattor man verkligen behövde egentligen. Onödigt att helkakla tyckte man.

Och väggfärgen är en riktigt bra basfärg som passar både i juni och december.

Denna tunga är bland det bästa som finns i vårt kök. Att stå och arbeta vid men också servera från vid både små och stora fester. Och frukosten som byggs upp där på helger och lov. Älskar den och önskar att alla kunde ha en sådan.

Om du har U.et framför dig så är det väggskåp och en bänkskiva av trä i med lådor under ryggen, som jag har här. Samt då kyl, frys, micro och städskåp.

Den platsbyggda hyllan här med inbyggd vinkyl är det enda vi har adderat på. Innan hade jag olika former av hyllor men jag gillar när det känns beständigt och när en vinkyl (coronaköp) ställdes där ville jag bygga in det.

Funktionell med stor bänkskiva, öppna hyllplan för diverse saker och lodrätt fack för brickor och skärbrädor. Ett sådant, fast med dörr/lucka fanns i mitt barndomshem så liten flirt mot originalfunkis gjorde jag här. Och så då vinkylen som byggdes in.

En vinglashängare är en detalj som passar så bra in i kök. Gjorde så mycket för den generösa stämningen jag och maken önskar ha här. Samma sak med den stora frutkorgen.

Tavlor med restaurangmotiv adderar också på.

Vitrinskåpet i sin gamla stil, som ett läkarskåp, passar så himla bra in här. Luftigheten i glaset, den matchande krämfärgen – som gjort för vårt kök.

Det används flera gånger per dag då vi har alla flingor, ris, pasta där. Avskyr att se hem som skapar hyllor, skåp for show. Alltså en hylla med vaser, böcker man inte läser eller annat dekorationsjox som man i värsta fall bara köpt för att fylla ut ett hyllplan. Där går min funktionella själ i taket.

Vårt köksbord. Oj vad jag får frågor på det. Inte konstigt med tanke på att det är världens bästa köksbord. Snyggt slitet trä, lagom stort och så användbart.

Jag köpte det på Blocket i väntan på en tunnelbana. När vi flyttade in och inte satt vår prägel på hemmet, köket var det så vitt, vitt vitt. Marmor, kakel, rostfritt stål och ljusa väggar – det behövdes något varmt för att bryta av. Ett köksbord i mörkt trä skulle det bli. Men då ytan är begränsad behövde bordet både vara kort och smalt. Inte direkt standardmått. Jag scannade av hela marknaden men gick bet.

Så en dag när jag väntade på t-banan och skulle ta död på de där 7 SL-minutrarna gick jag in på Blocket, sökte på träbord och där var det!

Ett bord från Indien, ett bord som gjorts av gamla spillbitar, lappats och lagats med någon form av metall och går att fälla ihop. “Det är ett gammalt cateringbord från Indien som jag köpte med mig hem” sa försäljaren. “TACK” sa jag.

Här ser man på bordsbenen lite text som ger bevis på att bordet skapats av bla fraktlådor.

I fönstret har låtit sy upp cafégardiner. Jag ville få in någon form av textil, gör köket mjukt. Visade sig vara en bra sak för det ger verkligen en omband känsla på vintern och sommarstuge-feeling på sommaren.

Våra köksstolar är sk Bauhausstolar, eller Cesca som den egentligen heter, och sådana hade även mina föräldrar i sitt kök. Älskar den breda sittytan och gunget man får i dem.

Men jag har även här en funktionell tanke. Vi har dessa 4 i köket och sedan vid middagsbordet i matrummet har jag ytterligare 6 st. Så när vi är fler än 6 så tar jag av köksstolarna. Så det är alltså samma sorts stol vilket ger en enhetlighet jag gillar.

Och sen då det som jag varje dag tackar de tidigare ägarna för: dörren ut i trädgården.

Vad hade vårat kök varit utan denna utgång? Ett väldigt bra och funktionellt kök så klart men att nu ha direkt access till trädgården, luften, ljuden, dofterna är värt så mycket.

Det roliga är att alla hus runt om oss har en dörr på denna sida av huset men inte detta, i originalutförandet. De förra ägarna ansökte om bygglov, vilket inte är det enklaste i detta strikt K-märkta område. Men med hänvisning till att alla andra hus på denna gata hade just en baksidetrappa fick de godkänt. TACK!!!

Denna trappa, som ett extra litet rum eller vad man ska kalla det.

Så, har jag gått hela varvet runt nu? Saknar du något? Undrar du något så skriv gärna en kommentar.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.