Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 juli, 2022

Nordens Ark för en händelserik & rolig heldag

När vädret inte säger solstol och hopp i vågor får man hitta på något annat. Svägerskan med lokalkännedom vi mötte i Skåne sa: Om det inte är badväder – åk till Nordens Ark. Och så gjorde vi. Vilken fullträff!

Biljetter bokas i förväg och sedan bara att kliva in. Det vi visste sedan innan var att Nordens Ark har djur från norra halvklotet som är i behov av fristad. Dvs utrotningshotade djur som får möjlighet att föröka sig och tanken är att de ska återplaceras i sin naturliga miljö. Både en fin och sorglig tanke alltså.

Tigrarna var de vi ville se först.

I gigantiska inhägnader med som bryggor runt bor varje tiger. För ja, de är solitärer vilket är att de inte vill ha umgänge, inga flockdjur här inte. Lite ovant måste jag säga och ögonöppnare: så klart ska tigrarna inte bo ihop med en massa andra när de inte gör det i vanliga fall.

Detta gör att man kanske inte alls får se nån tiger, eller nåt annat djur för den delen i parken. Tigern kanske gömmer sig, sover bakom en buske eller bara är less på att ha folk omkring sig så då blir besöket rätt ofullständigt. Men djuren här ska få så mycket “vanligt” det bara går.

Men så kom då en tiger fram och det gick ett åhhhhhh, wow vad stor genom åskadarsamlingen. Även från mig. Jösses vad stora dessa randiga kattdjur är.

Helt otroligt vilket vackert djur. Och vi som har katter hemma inser att våra små rackare är ju typ i samma size som ett framben på dessa bjässar.

“Är du lika stark som en tiger?” sa uppragsskylten bredvid denna plats. En tiger kan dra ett byte på 250 kilo. Sonen inte lika mycket…

Och sådana här små uppdrag och informationsplatser var det överallt i parken. Mycket bra för vetgiriga djurvänner som vi.

Hoppsan, här var middagen serverad.

Återigen; jisses vilka mäktiga djur!

Och jag vet inte om vi blev inspirerade men det började kurra även i våra magar.

Högrevsburgare från Varggrillen.

En järv liten järv. Så söt så söt. Bjöd på kullerbyttor och bus.

Ett öppet fält för stora fåglar som stork, häger och tranor. Höll på att kissa på mig när en trana började sjunga under bron jag gick på. Har du sett Jurassic Park? Ungefär som nån av dinosaurierna låter Tranor och med en volym som hörs hur lång väg som helst. Nu fick jag och dottern detta under våra fötter helt ovetandes om att den stod där.

“Kan du stå på ett ben lika länge som en stork?” Jag skulle klara det länge fysiskt tror jag men efter en minut var det för tråkigt…

Och här har vi parkens superstar! Den lille röde pandan. Om nån frågar mig vilket är det sötaste djur jag sett live kommer jag förfallotid svara den röda pandan. Svårt att förstå att något så gulligt kunde vara på riktigt.

Hur den håller bambugrenen med tassarna och mumsar!!! Sötdöden slog till.

Och sött var det även här. Kaka i form som en skål fylld med mjukglass. Den du!

Vidare har Nordens Ark en del med lantdjur. Här finns även, vilket måste vara Sveriges mysigaste, förskola.

Grisar, kalvar, getter, får, kaniner, hästar, höns som kompisar på skoldagen. Sådan lyx.

Jag hade en önskan när vi klev in på Nordens Ark och det var att få klappa något snällt djur. Jag missade getterna som precis när jag klev in i deras hage hade after work och inte välkomnade fler armar med händer.

Men kanske att jag precis innan hemgång fick träffa coolaste grabben i hela parken: Ibra. Hanen som är pappa till 18 kaninungar. Klart han ska heta Ibrahimovic… Snällare kaninkille får man leta efter. Vårdaren sa att han måste bli klappad några gånger per dag för han bara älskar det. Han la sig ner slöt ögonen och njöt av tre Lyth-händer som klappade försiktigt. Som terapi smittade hans lugn sig över till oss. Vilken kille han Ibra. Fattar att han är poppis bland kanindamerna, ha ha.

Ja det var en heldag det. Så många upptäckter och upplevelser. Om jag skulle skriva ner alla här hade du fått läsning för hela veckan. Bästa att stanna här och nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.