Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 december, 2017

Vinn mat för 1000 kr & ladda ner hela checklistan till julbordet

Då öppnar vi den tredjeluckan och den doftar härligt av julmat från min samarbetspartner Mat.se.

Mycket runt vårt julfirande här i Sverige cirkulerar runt maten. Vad ska vi äta, när ska vi äta den, vem fixar vad och sedan: när sjuttsingen ska vi hinna handla den?

Bild från förra årets julbord som blev helt köttfri.

Jag och maken har tagit ett helt vilt beslut i år och har kidnappat julen helt för familjen. Vi ska ha kalkonmiddag med en flirt åt det engelska julfirandet. Planen är att med receptböcker i vänster hand få fram vad vi ska laga och sedan boka maten med den högra i mobilen/laptop. Då får vi verkligen det vi behöver. Och vad vi kanske mest behöver är ju tid över till allt annat som ska göras i jul. Vi slipper stressa  och svettas i butiken och inga barn behöver släpas genom gångarna i jakt på lingor, katrinplommon och tvättmedel. Kanske någon som känner igen sig, ha ha!

Ladda ner checklista

Vill du ha lite hjälp på vad du ska beställa till julbordet? Jag gjorde en lista för några år sedan och den fungera fortfarande. Spara ner bilden nedan och skriv ut så kan du i lugn och ro ha som lathund när du beställer mat.

 

Vinn mat för 1000 kronor!

Känner mig som en jultomta som kan få dela ut en pangvinst i min julakalender så här i jultid. 1000 kronor att handla för hos Mat.se samt att alla som handlar hos dem för första gången och för minst 500 kr får 200 kronor i rabatt. Skriv bara koden LYTH vid kassan.

För att vara med och tävla svarar du här i kommentarsfältet hos mig på denna fråga:

Vad skulle du vilja och hinna laga/baka i jul istället för att stå i köer i matbutiker och släpa kassar?

Kanske något av allt det Edward Blom vill ha på julbordet? Älskar den här jullåten, får mig alltid på glatt humör. Är väl den fantastiska kombinationen dansvänliga låt signerad schlagerkungen Thomas G:son, jul och julmat som är oslagbar, ha ha!

Tävlingen pågår 3/12 och deltagandet med kommentar måste lämnas senast 23.59. Vinnaren utses av en jury och meddelas via mail.

Ska bli kul att få ta del av era idéer och jag tror att det kan sprida inspiration till allas julbord.

Comments (28)

 • Åh, tänk att små köttbullar hinna steka,
  eller med barnen länge leka.
  En marsipangris eller två med dottern ”dega”,
  istället för i trånga affären vilset stega.
  Surfa in på mat.se, och efter några klick
  kan jag få maten hem på ett ögonblick!

 • Istället för en matkö skulle jag vilja vara hemma och laga min mormors danska vridna kol. Massvis med smör och massvis med grädde och en kål urvriden på vätska mellan två handdukar. En slev av detta och pang, så är barnet i dig tillbaka igen.

 • Hej!

  Skulle vilja laga en lättrökt skinka och baka någon sorts kaka med saffran eventuellt kladdkaka eller vetebröd med saffran och vit choklad, gott!

  God Jul!

 • Tänk att få laga en jul så som den var när man var liten, med mormors ris a` la Malta, farmors köttbullar, julgodis i överflöd och känslan av att julafton var lång som en evighet! ?

 • Eftersom jag är den enda vegetarianen i familjen så blir det inte så många gröna rätter på julbordet men med mer tid så skulle det bli ändring på det.
  Önskar er en grön jul ?

 • Jag skulle använda tiden till att hänga med min pappa när han förbereder julmaten och som alltid står för det centrala på julbordet och lära mig hans kunskap och traditioner för kommande generationer ❤️

 • Älskar att laga mat och stå i köket och laga från grunden med fina råvaror, radion på slagen i bakgrunden. Börjar i god tid innan julen och exprimenterar lite.
  Mitt julbord består av: gravad lax, sillinläggningar, ett gott hembakat tunnt knäckebröd med kummin., en god Janssons. Ugnsbakad skinka från någon “glad gris” dopp i grytan därtill. Rödkål, Hallänsk grönkål och brysselkål, kanske en finsk kålrotslåda. Revbensspjäll som glaseras. Kastanjepure/glaserade kastanjer. Goköttbullar. Tillbehör som äppelmos, skånsk senap, en fräsch sallad av grönkål och apelsin mm.
  Efter tar vi kaffe med lite gott till, typ franka skurna pepparkakor, stuvor, engelsk fruktkaka som stått till sig flera veckor innan jul. Senare blir det Ris a la Malta med körbärsinläggning eller Gotlänsk saffranspannkak med björnbärssylt och grädde.
  Julgodis; Kola (ska i år göra ditt recept) knäck med mandel, mintkyssar.
  Ja, detta såg mastigt ut med gott å vällagat blir det!

  GOD JUL!

 • Hej,
  Efter en utmattning förra året och utan körkort skulle ett presentkort hos mat.se underlätta något fantastiskt. Tänk att få i lugn och ro kunna planera och handla inköp till en köttfri jul. Tiden, pengarna och energin jag sparar skulle jag investera i att göra en hemgravad lax med egen hovmästarsås. ? Mums!

 • Julmaten hem till vår hall
  Skulle ju älskas när vinden över Göteborg blåser kall
  Högt upp på listan för oss
  Är att med julmyset få gå loss
  Med ett presentkort i min gömma
  Jag kan om pepparkakshus börja drömma
  Till pepparkaksbak jag bjuder in familj och vänner
  Och sprider värme till alla vi känner

 • Hej! Något jag skulle vilja lägga ner tid på att baka inför jul istället för att stå i matbutikens kö är saffranskladdkaka! Har hört att det ska vara en riktig hitt, och verkar vara något nytänkande men ändå med de traditionella inslag att föra in smidigt för folket kring årets julbord.

 • Sambon har surfat fram nya recept för i år, han skall testa att baka stollen och göra egen mandelmassa. Hade ju varit härligt att slippa knö på Ica och lägga mer tid i köket ?

 • Åh Helena, det finns mycket jag hellre gör än att stå i långa matköer och släpa kassar i Jul! Allra helst skulle jag önska mer tid med mina tre små frön i köket. Små händer kan hjälpa mig rulla köttbullarna och slå in kola och knäck. Tillsammans skapar man underverk i köket utifrån de förutsättningar man har. Riktig kvalitetstid i juletid!

 • Karin Stjärnkvist

  Jag skulle vilja hinna baka lussebullar och pepparkakor, och göra julgodis tillsammans med min dotter om tiden bara ville räcka till.

 • Jag skulle vilja få till det där perfekta pepparkakshuset där väggarna är lika tjocka och som håller ihop ordentligt. Snyggt dekorerat och gott att äta…brukar inte riktigt finnas tid till det, blir ofta hemsk oätlig byggsats som får skämmas bakom något annat pynt.

 • Åh jag skulle gå all in på sillen. Tillsammans med barnen skulle jag lägga in sill – testa oss fram till rätt smak. Lakrits? Polka? Piggelin? Barnen älskar sill så vi kunde få vår egen sillsmak. :> god jul!!!

 • Hej!
  Åh, tänk att få hem julmaten. Då skulle jag be min mamma komma över och tillsammans skulle vi förbereda julskinkan, böcklingen och rödbetssalladen som hon annars alltid förbereder hemma hos sig.
  Tiden som blir över skulle hela familjen lägga på bakning och godistillganing. Med 3 små barn i familjen, två heltidsarbetande, kalas för tre personer inna jul räcker tiden inte riktigt till. Fuska går bra, men hemlagat är ändå godast.
  Hoppas på vinst och då övervinna min tveksamhet att beställla mat via nätet. Mer tid i vardagen blir då verklighet!

 • Jag har under flera år tänkt att jag skulle vilja baka mandelmusslor. Det är ju så gott att få fyllda såna med grädde och sylt. Brukar komma på det på julafton när det är kaffedags och då är det ju lite försent..

 • Jag skulle vilja baka en julstollen, en god jul- kaka med hemmagjord mandelmassa i. Bakade den flera år i rad innan jag fick barn. Använde ett recept av Jan Hedh.

 • Jag skulle vilja prova att baka eget vörtbröd på surdeg. Jag brukar baka eget vörtbröd för det är helt klart godast, men vore kul att få tid att prova det på surdeg som jag snöat in på under året.

 • Åh, jag hade nog tagit mig tiden att göra egna inlagda sillar, och egen rödbetssallad, allt som får stryka på foten varje år på grund av dålig tidsplanering men som jag varje år alltid tror att jag ska hinna med ? Jag hade även skapat egna praliner!

 • Jag skulle göra egen korv, utan massa konstigheter i. Och någon sillsort till kanske…. o eftersom julmatsköerna är långa hade jag hunnit sitta en stund framför brasan o njuta också.

 • Om jag slapp att stå i kö i jul så så skulle jag ge mig på att baka ett pepparkakshus! Något jag längtar efter att göra varje år men tiden hinner inte riktigt till.. Tänk att få ha ett vackert pepparkakshus på gottebordet. Skulle vara så fint!

  Kanske att jag till och med skulle hinna göra egna struvor? Ja med din checklista sparar jag tid vid planeringen av julbordet! Då hinns även struvor med!

 • Hade varit så glad om jag hade råd att baka något överhuvudtaget, men lussekatter hade det blivit om jag fick välja!! Det kan man äta i mängder 🙂

 • Jag skulle så gärna vilja ha mer tid att laga vegetariska rätter t.ex en ersättning för köttbullar. Min tonårsdotter är vegetarian och det vore så kul att hinna experimentera tillsammans med henne i lugn och ro. Förra julen gjorde vi grönkålspaj med brie och valnötter till julbordet. Fantastiskt gott och fräscht även till det traditionella på julbordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.