Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 december, 2019

Julafton med dopp i grytan i trädgården & julbord från havet

Hej igen, jag lovade återkomma med bilder från julaftonen när jag tidigare visade morgonen. Här kommer då del två. Och lite av hur pyntat jag hade det såg du HÄR.

Var inte alls lika frekvent i mitt fotograferande i år som förra året. Men det gällde det mesta denna jul. Hade liksom inte lika mycket energi då min pappa så nyligen gått bort så det fick bli lite vad det blev. Helt okej så klart. Men bara så du förstår varför det inte är supermycket dokumenterat så.

Är ändå så glad för den här girlangen. Tog ingen tid att göra och gav/ger så mycket stämning. Får göra en steg-frö-steg i ett eget inlägg nån annan gång.

Godisbordet har jag nu fått rutin på att bygga upp här. Ledordet är: maxat!

Så glad över att det blev en liten godisgran tillslut.

Bordet dukades och dottern ansvarade för bordsplaceringen.

Sedan var vi då alla på plats och glöggen värmdes. Det där julmyset började infinna sig helt.

Vår fina och lite lutande gran. Helt perfekt tycker jag.

Juligt och yvigt.

Efter Kalle Anka så klädde vi på oss och tog oss ut i trädgården. Det är tredje året på raken vi gör detta så nu är det officiellt en tradition. Här ute hälls varm rykande buljong eller soppa upp i koppar och något gott litet får man tugga på till. Denna gång blev det smördegskäppar med edamerost.

Första året var det iskallt och stjärnklart men ingen snö, förra året var det snö och fuktigt och i år var det plusgrader och regn. Vi stannade inte ute så länge kan jag avslöja…

Men den soppan maken gjort var gudomlig. Hummersoppa på hummerskalen från förra rets skal som legat i frysen. Fantastisk. soppa!

Och så kom då tomten. Han hade det tufft utan sin släde på snön så klart.

Dags att lämna regnet och gå in.

Varmt, ombonat och juligt. Så som jag vill ha det.

Årets julbord blev en buffé av godsaker från havet; 5 sorters sillar, sillsallad, gubbröra, räkröra, gratinerade blåmusslor, havskräftor, rullar av kallrökt lax, grönkålssallad, löjrom och sedan tillbehör.

I mitt tycke det godaste från det klassiska julbordet. Och så kvällen klo med direkt importerade havskräftor från Gbg så klart som värsta lyxen.

Toppade med ett till bord med hela 14 ostar. Ett ostbord (för ordet ostbricka känns futtigt) jag sent ska glömma.

Så mycket gott och så god stämning.

Långt senare, när liksom all mat landat, kunde vi gå på godisbordet.

Vågar inte räkna på hur många kolor jag ätit…

Sedan var det Karl Bertil, paketutdelning och paketlek, soffmys och samtal till kl 01. Det blev en väldigt fin jul trots allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.