Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 september, 2022

Ställ om! med Maria Soxbo

Som jag sa så är det många bokreleaser nu och jag var på min vän Maria Soxbos lanseringsfest här om dagen. Det finns böcker och så finns det böcker – Maria har skapat en mycket viktig bok som jag nu ska sätta tänderna i.

Boken Ställ om! allt att vinna på ett klimatsmart liv är en bok du bör läsa men även ge bort/låna ut till de som kan behöva uppmuntras att just ställa om.

Fina bilder från eventet har tagits av Kajsa Charlotta.

Som det står om boken:

Världen behöver ställa om, forskarna är oerhört eniga om det. Men ett av klimatkrisens många problem är att lösningen oftast formuleras som en massa livsstils-ajabaja. Och de allra flesta av oss går inte igång på förbud. Samtidigt rusar vi uppåt/framåt med en ökande känsla av otillräcklighet. Trots att vi på papperet har det bättre än någonsin verkar vi aldrig kunna sluta drömma om … något annat.

Så den här boken börjar i en annan ände! Vad skulle hända om vi tänkte om? Om vi utifrån små och stora förändringar i vardagen kan börja bygga en annan typ av tillvaro – och på sikt samhälle – från grunden. Ett samhälle där det som känns viktigast får ta mest plats.

Boken är uppdelad utifrån några av tillvarons stora byggstenar: drömmar, tid, jobb, gemenskap, värden, konsumtion och lycka. Målet är att överraska, helst både en, två och tre gånger och försöka svara på frågan: “What’s in it for me?” För det fina med omställningen – både den personliga och den samhälleliga – är att de allra flesta av oss kommer att gå ur den som vinnare.

Eventet var på finfina Bee Urban som är en takodling med fokus på polinatörer. It´s all in the details. Glashuset fylldes till bredden av kollegor och Marias fina vänner samt nätverk. Så otroligt roligt att få träffa alla igen efter många års frånvaro samt knyta nya band.

E mycket god liten plockbuffé. Och jag kan säga att rå färsk majs överraskade – jättegott ju. Men tandpetare är ett måste…

Kramkalas av bästa slag.

Bästa Maria. Vilken resa hon gjort med sin egna omställning. Från att ha varit journalist med först fokus på mode och sedan inredning till att sedan helt ställa om till hållbarhet. Hon lever som hon lär sannerligen!

Och jag hade min bästa hållbara topp på mig dagen till ära. Det röda är gammal bordsduk och denimtyget från gamla jeans. Nej, jag har inte gjort den själv utan köpt i en superliten superbra butik i Köpenhamn. Alla plagg var uppsydda av gamla tyger, klädesplagg, dukar, lakan osv.

Michaéla Marmgren från förlaget Nordsteds.

Anna Maria och Elin

Skål för dig Maria och ditt jättejobb!

Alla fester borde ha photobooth! Så otroligt kul och bra att ha som minne efter.

Som sagt; fint minne av en fin kväll. Tack Maria för att jag fick komma och fira med dig. Stort grattis till din fina och viktiga bok. “Du” kommer hålla mig sällskap nu närmsta tiden, mellan bladen så att säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.