Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 december, 2022

Mina ljusslingor med grenar ovanför köksfönstret

Varje jul får jag frågor på slingorna jag har ovanför våra fönster i köket. Det är fönstren vid köksbordet som är ett stort och ett lite mindre samt de två vid diskbänken. Och på Instagram stories igår visade jag att de nu äntligen kommit upp. Och då kom frågorna.

Och varje år har jag tänker att jag ska ge bra svar med ett inlägg men glömt det. Eller inte hunnit det snarare. Men nu så – nu blir det av.

Och vid diskbänken är fönstren inte lika breda som vid bordet så där blir det att slingan går ner lite vid kanterna. Här är en bild från förra året, ja jag använder mig av gamla för nu hann/orkade jag inte ta så där piffiga bilder. Den här febern jag dragits med i fyra dagar nu vill inte ge sig…

Och så här är det: Först lägger jag en lång ljusslinga som jag lägger i flera lager, eller varv. Ovanpå det så lägger jag två stycken konstgjorda granslingor. Eller det är liksom mer som fejk-lummer då granens grenar inte är så här långa. Men det är fejk så det kan ju då bli vilken barrslag som helst så klart.

Och det jag gör är jag spikar långa smala spikar mellan listen och väggen och elt sonika lägget ljusslingan först och granslingan över.

Det finns säkert färdiga granslingor med ljus i men jag har fastnat för denna sorts ljus. Det som liksom får leta sig fram mellan allt grönt.

Var har jag köpt mina? Jag kommer i ärlighetens namn inte ihåg. Men jag har hittat olika när jag surfat runt; Clas Ohlson, Mr Plant, ArtFlowers

Första året i huset, 2013, gjorde jag slingor med äkta gran. Det var väldigt meckigt och barrade rätt snabbt. Då bestämde jag mig för att leta slingor med konstgjord gran.

Här är 2015 och jag har någon sorts fejkgran som inte alls ser bra ut. Samma ljusslingor har dock hängt med ända sedan 2013.

Som om en grön larv lagt sig där uppe, som en sådan där fjäderboa i miniatyr. Hemskt när jag nu tittar på det.

Här är förra året igen och den fina platsbyggda hyllan hade kommit på plats.

Jag har helt klart inte varit bra på att fotografera hela köket i jultid, det är bara några bilder här och där.

Här är julafton 2019 och den ger i alla fall en tydlig bild på fönstret vid bordet.

Och här från julafton 2018.

Och här från 2020 – det tråkiga året.

Ja men detta borde väl ändå ge svar och en bild om hur jag menar? Och gjort. Annars får du skriva kommentar och fråga. Älskar att få kommentarer – vi gör ju detta tillsammans, eller hur???

Comments (4)

 • Så väldigt fint, Helena! Jag har velat kring gardiner eller inte i nyrenoverade köket (eller ja, det gjordes det där tråkiga året) men nu blev jag lite sugen på att rama in med en ljusslinga istället. För nu. Krya på dig nu!

  • Hej Annelie! Nä men vad kul att höra. Så otroligt roligt om jag kan inspirera dig. Och nu kan jag inte säga hur det blir hos dig men det lilla ljus det sprider är så mysigt och varmt. Precis vad vårt kök behöver.

   Stor kram
   Helena

   ps. ska vi ha bokbord ihop nån fler gång???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.