Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 januari, 2024

Dubbelbakad potatis – perfekt restmat efter jul

Dubbelbakad potatis är ju världens bästa rätt att göra med julmat du har över i kylen. En bakpotatis är perfekt att fylla med det mesta och om du dubbelbakar den – ja då blir det dubbelt så gott!

Har man lyckats väl med sin julmatsplanering är kylskåpet tomt när julhelgen är över, men det brukar faktiskt vara det motsatta. Många bävar för att äta julmat långt efter att tomten has left the building, så att säga. Men med en enkel matematisk formel kan julresterna kännas som nya, tänk bara “protein + kolhydrat”.

Ta julskinka och ost med makaroner och gör en pastagratäng. Eller köttbullar och korv med potatis till en pyttipanna. Klassikern omelett och toast funkar alltid, för att inte tala om hur buljong med nästan vad som helst från julbordet blir en god värmande soppa. Och min personliga favorit som jag inte vill vara utan – frukostmackorna med julgott!

Dubbelbakad potatis – perfekt restmat efter jul

Ingredienser:
4 bakpotatisar
1/2 purjolök
1 dl skinka/korv/revbensspjäll/lax (eller vad du har över)
1 dl crème fraiche
5 dl riven ost, t ex juledamer
smör till stekning
salt och svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisarna och nagga dem några gånger med en gaffel.

Lägg potatisarna på ett ugnsgaller mitt i ugnen och baka dem tills de är mjuka, i cirka 1 timme. Låt svalna något. Ställ nu in ugnen på grill, 225 grader.

Skiva purjolök och stek i smör tillsammans med det protein du har. Blanda lökfräset med crème fraiche och hälften av osten i en bunke och smaka av med salt och peppar.

Skär ett stort kryss i de bakade potatisarna. Tryck till dem så att de öppnas upp och gröp ur potatisarna helt. Lägg inkråmet i bunken med övriga ingredienser och blanda väl.

Placera potatisskalen i en ugnsfast form och lägg tillbaka all fyllning i skalen. Strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.