Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 januari, 2023

Lifehack med Iittalas klassiska ljuslykta

Definitionen av lifehack är att med enkla medel och grepp kan förändra stort. Ja så skulle jag beskriva det i de flesta fall i alla fall. Och jag känner att jag hackat Iittalas klassiska lilla ljuslykta (adlink) som jag har ett gäng av.

Denna lykta finns i många hem och brukar placeras i mängd på stora fat/brickor eller längs med ett bord, ensamma kanske ihop md en mässingsljusstake för kronljus. Men kan man inte göra mer…?

Jo men så klart man kan. Man kan “hacka” den och skapa ljusinstallationer med både batteridrivna och levande ljus.

Nu har jag varit på mässa, läst om nyheter och lyssnat på flera trendföreläsningar och unisont har dessa sagt att färg is back och gärna då starka blå färger som kleinblå. Jag som flyttade hemifrån mitt i den kleinblå-eran  på 90-talet fullkomligt strösslade med blått i min andrahandshyresrätt. Att måla om gick ju inte men att styla med allt starkt blått som kom min väg gick bra. Jag köpte det billiga vinet Blue nun bara föra att komma åt den blå flaskan och samma sak fast omvänt med det asdyra mineralvattnet Ty nant. Tomflaskorna fick stå mellan de gröna växterna som var poppis då som plättar i luften, ormbunke och benjaminfikus mfl.

Det som jag “köpte på riktigt” och fick mig att känna mig så vuxen så var Iittalas små ljuslyktor, Kivi. De klara och blåa var de billigaste, de varmare färgerna som gul och röd var tokdyra. Tur att det var blått som var inne då… Inget av övrig inredning från denna episka tid finns kvar hos mig idag utom mina kivilyktor men med stigande lön har just de varma färgerna också tagit plats och, det ska erkännas, så har de blåa varit i skåpet i säkert 10-12 år.

Nu när det åter är trend med kraftiga blå detaljer dammar jag av mina gamla vänner och tar fram lyktorna, ger dem en ny look – på höjden. Välkomna till 2023 säger jag nu till dem. Hör nästan hur E-type är på högsta volym medan jag värmer en Lean cuisine i det minimala köket där på Gärdet 1994 för att sen rumla ut på stan med vännerna samtidigt som jag tänder värmeljusen i dessa nu. Lite rynkigare, några gråa strån i håret, vigselring på fingret och med tre barn våningen ovanför. Hur känns det när jag tänder dem om 30 år igen…?

Inte mycket att i ord addera till detta lifehack va? Inte mer än att batteridrivna värmeljus är så himla bra och kan så klart användas även i det översta lagret. Och ställ dig inte å dansa nära denna ljusinstallation. Tråkigt om tornet välter fast de står väldigt stadigt ska tilläggas.

Och nej, trots att jag närmar mig de femti så har jag inte varit duktig å diska dem…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.