Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 september, 2014

Göra egen äppelmos. Äppelmys!

Att göra egen äppelmos är ett perfekt höstpyssel. Kul att plocka äpplen, från eget träd eller alla de dignande frukststånd som nu är välfyllda av närodlade äpplen.

I morse åt hela familjen gröt med vår egen äppelmos med äpplen från vår trädgård. Går det att få mer närodlat och närproducerat än så? Nånting i mig myser.

Jag önskade ha äppelmos som inte var allt för söt och inte helt slät. Den blev perfekt!

Är äppelmos nyttigt?

Frukt och grönt behöver vi alla och de där “fem om dagen” är lätt att få in om man just piffar sin frukost skål med en klick äppelmos. Du gör lätt en äppelmos utan socker som även de små kräsna ätarna gillar om du har en riktigt söt äppelsort. Men jag personligen tycker äppelmoset inte behöver så mycket socker alls men det är en smaksak så klart.

göra egen äppelmos

Göra egen äppelmos

Ingredienser
2,5-3 kg äpplen
1-2 dl vatten
2 krm askorbinsyra
2-6 dl socker

Gör så här: Skala och kärna ur äpplen, se till att alla skador och eventuella insektsbett tas bort. Det som är kvar ska vara en mängd så det blir 2 kg. Skär i bitar och lägg i en stor kastrull i hop med 1-2 dl vatten.
Koka upp under lock i ca 10-20 minuter. Bitarna ska bli mjuka.
Ta kastrullen från plattan, värmen, och stompa med  potatisstompare tills önskad konsistens är uppnådd. Man kan även använda elvisp.
Ta lite mos i en skål, häll i askorbinsyran och blanda ut. (Det är för att moset inte ska bruna till sig) Häll tillbaka i den stora kastrullen.
Häll i strösocker efter eget tycke, ca 2-6 dl, beroende på äpplets egna sötma. Rör runt så sockret löses upp och låt koka upp. Koka några minuter.

Varma glasburkar: Diska burkarna helt rena och ställ in i en varm ugn, 100°, på galler eller plåt i ca 10 minuter.

Häll upp moset i de varma glasburkarna ända till kanten och sätt på locket ordentligt. Fyll diskhon med 4-5 cm djupt kallt vatten. Ställ ned burkarna i diskhon och låt svalna. När vakuum uppstått i burken hörs ett pop då locket sugits in. Ställ i kylen när de är helt kalla. Håller minst 6 månader i kylen.

Moset kan även djupfrysas och då fördelaktigt i plastlådor.

göra egen äppelmos

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.