Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 april, 2023

Romröra & hummus till vårens härliga grönsaker

Romröra & hummus till vårens härliga grönsaker är ett reklaminlägg för
Springwine & spirits och Pasqua

Nu suktar vi efter smaker som ger en känsla av ljusare tider. En försmak på längre dagar och tillfällen att ses och umgås.

Jag vet inte hur det är med dig men jag längtar verkligen efter krispiga grönsaker, primörer och fräscha smaker och en tallrik med mängder av detta i ett härligt färgfyrverkeri är perfekt nu. Smakrika röror att dippa i fulländar det hela.

Och enkelheten i detta får du inte avslöja för dina gäster men rörorna fixar du snabbt och grönsakerna sköter hela jobbet för att göra en imponerande presentation.

Till detta vill jag tipsa om det italienska rosévinet 11 minutes från Pasqua som nu har släppt en ny årgång från 2022. Ett vin där smaken är torr, mycket frisk och med inslag av röda vinbär, nektarin och mogen grapefrukt. Mycket elegant, generös smak med härlig örtig och mineralig avslutning.

11 minutes passar mycket bra som aperitif och till smaker från havet som löjrom, fisk och skaldjur. Det fick mig att inspireras till att göra en god röra med rom fast med stora romkorn så det blir ännu mera havssmak. Och kompletterade även med en härlig smakrik hummus.

Pasqua grundades år 1925 av två bröder från Apulien i Italien, den så kallade “klacken” på stöveln. Namnet 11 minutes kommer från tiden som musten och skalen är i kontakt innan de separeras. Mer än så behövs inte för att få den ljust rosa färgen till vinet.

Idag är det tredje generationen Pasqua som driver företaget framåt och har nu flera vingårdar. Druvorna i 11 minutes kommer från odlingar runt Gardasjön.

Romröra, för dipp

Ingredienser:
2 dl creme fraiche
200 g färskost
1/2 silverlök
1 dl dill, repad
1 tsk flingsalt
1 krm färskmalen peppar
100 g rom, valfri sort men gärna storkornig, tex regnbågslax
Citron

Gör så här: Vispa samman creme fraiche och färskost med elvisp i en bunke. Finhacka silverlök, repa dillen från stjälkarna och vänd ner båda i röran. Krydda med salt och peppar. Vänd sedan ner romen och blanda väl.
Smaka av med citron eller skär i klyftor att lägga bredvid, för gäster att toppa med själva.

Hummus, för dipp

Ingredienser:
1 burk kikärtor
3 msk tahini (sesampasta)
1 dl olivolja
1/2 citron
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här: Häll av kikärtorna och lägg i en bunke med höga kanter. Mixa med stavmixer. Häll även i olja, tahini och pressa i vitlök och citronsaft för att sedan mixa tills det blir en fin och len röra. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i skål och ringla lite olivolja över. Servera.

Jag hoppas du blev inspirerad till att skapa en härlig krispig tallrik. Nu får vi hoppas att solen gör oss sällskap också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.