Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 december, 2023

Friterade röstibollar – perfekt till festliga snittar

Friterade potatisbollar, små bollar av rösti är perfekta små snittar. Frasiga potatisknyten att toppa med något festligt och gott. Till nyår kan det vara perfekt med löjrom och bubbel.

Sedan är dessa friterade potatisbollar dessutom roliga att göra då du använder en tesil för att skapa dem med. Inget man vanligtvis använder i sin matlagning kanske?

Hoppas du vill testa. Och att det ska smaka.

Friterade röstibollar

Ingredienser:
frityrolja
300 g potatis
1 krm salt
crème fraiche
rom (från löja, sik eller forell)
finhackad rödlök

Gör så här: Skala potatisen och riv den grovt. Bland potatisrivet med salt i en bunke och låt st. i 5 minuter så att potatisen mjuknar.

Lägg en nypa riven potatis i en rund tesil. Pressa inte i för mycket om potatisbollen ska bli fin och spröd.

Värm upp frityrolja i en kastrull eller fritös till 180 grader.

Stäng tesilen och se till att inget potatisriv sticker ut. Stick ner silen i den heta oljan så att hela kulan täcks. Var aktsam, oljan är brännhet.

Använd gärna flera tesilar samtidigt för snabbare tillagning. Trä dem då på en träslev som läggs ovanpå

kastrullen/fritösen så att tesilarna hänger ner i oljan.

Fritera i totalt 6–8 minuter men ta upp efter halva tiden och öppna försiktigt för att vända på potatisbollen i tesilen för en jämn fritering.

Lägg den färdigfriterade potatisbollen på hushållspapper.

Servera med en klick crème fraiche, rom och finhackad rödlök.

 

Bild och recept från Vardagsvackert & festfyrverkeri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.