Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 juli, 2023

Brygge – you had me vid andra bryggan

Så himla fel jag hade om Brygge! Vi hade fått vägbeskrivning av hotellet till restauranger kvällen innan som ju var bort från centrum. Så allt vi fick se av Brygge var oändligt vackra hus och kanaler men inget liv. Så när vi nu hade ca tre timmar att spendera så tog vi oss till centrum och där var det fullt av liv. Puls, rörelse och dofter samt så oändligt mycket vackert att se på. Det var ju det vi hört och så skönt att vi fick det bekräftat. Och jag är helt såld.

Den andra frukostbuffén ger så klart att man jämför med den tidigare. Denna var inte lika bra i kvalitet men den var så där underbart ”utomlands” man vill ha den med sylt i förpackning och spännande rostmaskiner.

Natt två på resan var lika ljuv som första och det tog även denna gång en stund när jag vaknade att förstå var jag var och i vilket land. En kul bieffekt av att vara på bilsemester genom Europa.

Vi checkade ut och packade bilen för att sedan ge oss några timmar snabbkurs i Brygge. Denna gång gick vi som sagt åt andra hållet, i dagsljus och i kvarter med butiker. 

”Mamma, det är som om man blandar Venedig och Gamla stan där hemma” sa 9-åringen. Jag hade inte kunnat beskriva det bättre själv. 

Som Stortorgets kända fasader i Gamla stan fast i mängder och allt uppskalat. Så oändligt vackert och inspirerande. Det är inte för inte som de gamla delarna här är med på Unescos världsarvslista. Och då jag besökt många gamla europeiska storstäder så slås jag av hur mycket som bevarats trots att det är i region som måste varit utsatt under andra världskriget? 

Den här vackra kyrkan ska ha Jesus blod i en bägare. En vacker kapsel visas då och då upp samt med en stor procession genom stan en gång per år. Inte när vi var där dock så vi får lita på guiderna. Jag som kanske läst för många deckare blir ju sugen på att ta DNA-test på innehållet i kapseln…

Om man tänker på målningar från 1500- och 1600-talen från dessa trakter så är det mycket och mörk färg. I mina ögon så vackert och inspirerande och denna interiör var verkligen som en palett från dem. Jag suger åt mig alla mönster och färger till min inspirationsbank. 

Jag såg på kartan att bakom här fanns det små båtar markerade. Kanske det är kanalbåtar man kan få åka med på?

Och ja så var det. Då vi hade så kort stund var det perfekt med en tur med en helt underbar guide som typ drog allt om hela stadens historia på 30 minuter. 

Det är hela 15 kilometer kanal i staden och inte svårt att förstå att namnet Brygge (eller Brügge och Bruges) kommer av ordet bro då det finns ett gäng sådana här med ha ha.

Vi fick se bilder på hur stan kunde se ut under sin storhetstid på medeltiden och det var en blomstrande köpmansstad med handel från hela världen. 

Nu mer är kanalerna invaderade av koreaner. Eller koreanska krabbor då om man ska vara ärlig. Den himlastormande summan av 8 miljoner krabbor finns tydligen i de grunda kanalerna. 

Denna träfasad är den äldsta i hela Brygge. Och den vackraste tycker jag. Tornet bredvid är inte en kyrka utan ett rådhus/stadshus. Och det rör sig åt höger tydligen. Så om 15-20 år så har Brygge ett eget lutande torn och ger Pisa en utmaning…

Belgien är känt för många saker men några kanske mer kända än andra; som belgisk choklad, belgiska våfflor, belgiska jordgubbar och hemland för pommes frites. Vi valde två av fyra. 

Satt som en smäck!

En uteservering i min smak.

Och en burk söta jordgubbar med chantilly – dvs sötad grädde.

Sedan var tiden ute. Frankrike väntade på oss och för att inte komma fram för sent var det nu läge att hoppa i bilen. Mätta och med många kunskaper rikare. Och med en önskan om att få mer än bara en speed date med Brygge nästa gång.

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.