Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 juli, 2023

Frukost i Tyskland, fika i Holland & middag i Belgien

Då var första natten på vår resa ner genom Europa avklarad och man kan väl säga att vi på riktigt är ute på äventyr. Jag har inga problem att somna snabbt på hotell eller resa men det tar en stund att inse var jag är när jag vaknat. Och i detta fall var det ju liksom en snabb insvängning från autobahn med landning på hotell, middag på stan och sedan i säng så på riktigt: var är jag?

Schleswig – en stad jag inte visste att jag skulle besöka. Men så trevlig den lilla hamnstaden var. Inte utan att vi gärna hade stannat och sett mer. Men nu var det snabbt vidare och tidig frukost för att sedan åka iväg igen. Många långa timmar i bil ger tidig avfärd.

Jag och maken hade planerat, tittat på kartor, jämfört hotell och försökt skapa en både så snabb men ändå trevlig resa för oss. Visst är slutmålet (Bretagne) själva syftet men om vi inte har trevliga och energigivande stopp på vägen blir det ju inte bra spenderad tid. Resan är ju också en del av hela äventyret och här var vi nu, på ett hotell i norra Tyskland och fick ta del av en helt underbar frukostbuffé.

Som just gammal värdinna för hotellfrukost så tar jag inte lätt på detta. Hur är det med de färska grönsakerna? Är det egenskuren fruktsallad eller färdigköpt? Kan de göra stor laddning av äggröra, finns det lökoskta ägg och hur många juicesorter är det? Ja jag är kritisk…

Här jublade jag och om jag kunde skulle jag hjulat. En frukostbuffé som både överraskade och imponerade. Bara en sådan här sak: Alla gäster fick egna små korgar att lägga det färska brödet i.

Och vi lär aldrig glömma denna frukost för mitt i så öppnas himlen och värsta sortens sommarregn fullkomligt hällde över hela Schleswig. Och som så ofta vid städer vid vatten så blixtrar det med de värsta åskknallarna efter. Ovädret att hade fastnat och det både blixtrade och åskade intensivt om och om igen.

Vi fick springa ut till bilen och på den korta sträckan blev vi genomblöta.

Det var en galen start på den långa långa biltur vi nu skulle ta.

Och det är inte alltid den mest glamourösa resan att bila. Att stanna för att ladda vid sådana här besninstinkade ställen får inte många likes på instagram… MEN! Nu ska vi inte glömma det mycket häftiga här i Tyskland. De kan nämligen sin snabbmatskultur. Inne på sådana här ställen finns bland de godaste mackorna och det är inga inplastade grejer som kommit från något centrallager här inte. Nej nej, utan de görs en och en av personalen på plats. Färskt bröd med underbara tyska skinkor och ost och färska grönsaker. Så det så!

Autobahn. Det går fort, det är rakt och det är jätte jätte jätte långt.

Men om du blinkar och inte är med på noterna missar du att du byter land. Hejsan hoppsan och vi var helt plötsligt i Holland.

Jag måste säga att jag är faktiskt besviken på Europa. Här har vi massa olika härliga länder och det är så underbart hur vi kan åka in och ut i dem utan att det krävs tullar och kontroller men kom igen – lite mer “Varmt välkommen till Tysklan/Holland/Belgien/Frankrike” kan man väl få? En vackrare portal än denna åtminstone?! Skärpning Europa!

Bilen skulle laddas i Holland och som vanligt hamnade vi in the middel of nowhere och barnen hade inte riktigt energi att fortsätta de heller så de behövde också laddas. Kartan visade att det fanns ett fik 750 meter bort. Medan maken laddade gick vi dit.

Och det var ju ett lyckokast! Vilket fik sen!

Vid en stilla sjö låg detta söta ställe.

Och bakverk hade de. Både bil och barn var fulladdade på 20 minuter!

Denna bildag var lång. Många Sommar P1 bockades av. Många P3 dokumentär likaså. Barnen älskar Helt sant men de har vi lyssnat på så mycket så vi kan allt utantill nu. Men nya Sommarlovsmysteriet i P4 barnradion togs ikapp samt lyssnade på tidigare år. Men det var många långa timmar.

Och sen var vi i Belgien. Häpp!

Här i Brygge hade vi bokat en natt och med planen att inte åka så tidigt dagen efter utan att faktisk hinna se staden. För detta är en stad vi hört att man inte bara passerar utan att ta in den.

Hotellportiern visade var vi kunde äta middag. Och det visade sig inte vara det enklaste för den hon tipsade om var fullbokad. Och det var även de fyra andra vi hittade. Och staden blev lite förvirrande för oss.

För vi var mitt i stan men det var helt tomt på gatorna, det fanns inga butiker och knappt några restauranger. Men staden var enormt vacker och ska ju vara härlig på alla sätt men vad var detta för spökstad…?

Så otroligt vacker med sina kanaler, underbara hus och arkitektur och skönhet. Men så…

… död! Hur hängde allt detta ihop? Vid den femte restaurangen där vi inte fick plats (trots att den var tom) tipsade restaurangägaren om att gå mot en kvarn och där fick vi napp.

Här fanns det bord och folk. Vad förvånad jag blev över denna stad. Så vacker men så himla tråkig. Stämde detta???

En mycket ensam, stilla, vacker och otroligt lång (för vi hade ju fått leta restaurang så länge) promenad tillbaka till hotellet.

Vi skulle ju se mer av stan nästa dag för att inte åka så tidigt med bilen, få lite rörelse i kroppen innan nästa biltur, men vad ska vi se? Mer av skönhet men tomhet?

Det ska jag visa imorgon och jag kan säga att det var som natt och dag. Brygge – du var underbar!!!

Comments (2)

  • Hej jag är nyss hemkommen från bilresa till Holland och antar ni åker Samma väg hem..men missa för guds skull inte Efteling ett helt Magiskt sagoland för barn och vuxna.
    Jag har aldrig sett något liknande.

  • Brügge som är så fantastiskt!! Om det är någonstans man kan äta Moules frites så är det här 😊, Belgarna kan konsten att göra pommes frites.
    Minns torget som väldigt levande och omringat av restauranger och Brasserier. Ha det toppen på er resa hos oss här i Frankrike, kul att följa er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.