Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 augusti, 2023

Inspiration från Formex hösten 2023

Igår var jag då på Formex och fick mina 10 000 steg i de olika mässhallarna och säkert det dubbla vad det gäller intryck. Och jag ska här försöka få ner det som fångade mitt öga och intresse och kanske de då kan även ge dig lite inspiration.

Om du inte vet vad Formex är så är det en mässa som går av stapeln två gånger per år, lagom till varje terminstart så att säga. Och det är producenter och agenturer som ställer ut produkter för återförsäljare, butiksinköpare, att lägga beställning på. Det som visas här är det som sedan kommer ut i butik enkelt förklarat.

Det som först fångade mitt intresse var glas och glas i skulpturell form. Vaser som är så stora och dekorativa så de även kan gå för en skulptur eller då glaskonstverk som är menade att vara dekorativa inredningsdetaljer. Från Olsson & Jensen

Jo Andersson Studio

Ernst form

Det har pratats en hel del om glas och då främst färgat glas ett tag och nu tycker jag det verkligen tagit plats. Stora objekt som får bli mäktiga blickfång i rummen. Här från Jakobsdal.

Något annat som var tydligt och jag verkligen gillade var alla färger. För 6-8 år sedan var varje monter målad i mörkt blått eller mörkt grönt och alla pratade om att nu är det slut på “ljust och fräscht” och så var det. Sedan kom det en greige (grå beige) period och allt såg ut som havregryn. Här från Miljögården.

Det många pratade om nu var hur många olika färger det var, hur livfullt det var. Och framförallt hur stor skillnad det var från Formex i våras, där i januari. Då var det krig, långkonjunktur, post-pandemi och väldigt stor oro vilket förmodligen gav att mässan reflekterade detta och allt var nedtonat. Från Sköna Ting.

Inte bara montrarna och produkternas presentation utan stämningen och människorna. Inte så konstigt kanske. Nu kan jag tycka att det var lekfullt, lättsamt och ja, framtidspepp. Samtidigt som inget riktigt talar för att allt går uppåt… Låtsas vi som om det regnar??? Från Madame Stoltz

Jag skrev igår att jag hoppas få se fler presentationer av hållbara val och produkter. Kanske jag inte fick det bekräftat direkt. Nja, det kan bli bättre på det tycker jag. Återbruk, cirkulärt, hållbart är fortfarande något som får stå tillbaka. Om ett företag säger att de skapar saker i återvunnen PET – tänk då på att PET-flaskor är inne i ett system där de returneras och smälts till nya flaskor så den PET som blir till, säg väskremmar, är alltså köpt PET fast de hade ju fortsätta kunnat vara till flaskor. Så flaskorna får alltså då istället tillverka ny PET. Tåls att tänkas på… Men Recycled by wille fick mitt intresse som skapar textilier i 99% återvunnet material. Spillmaterial i texitilfabriker i Indien blir till textilmassa och spinns om till nya trådar. Återbruk på riktigt.

Koppar syntes inte mycket utan det vara bara här (säkert fler ställen men inget jag snappade upp) och jag gillade detta massor. Kanske koppar kan få komma tillbaka och få plats mer i inredningen?. Du vet hur kopparformar hängde på köksväggarna förr. Hade inte det varit fint? Från Miljögården.

Lin, naturligt och vackert. Något väldigt vilsamt över detta. Från Axlings

Färgkombinationen jag kommer satsa på är beige och rött, kanske vinrött. Jag vet inte om det är en trendig skala i sig eller om det är jag som skippar 20-30 dagar i kalendern och hoppar till slutet på september. Jag gillar detta såååå mycket. Från Affari of Sweden.

Ja det var det. Utöver dessa tendenser, trender, inspiration så var det många fina pressvisningar och möten men här var det som jag tar med mig i stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.