Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 december, 2023

Juldoftande pumpapaj – så saftig & god

Har du bakat en juldoftande pumpapaj någon gång? Då är det nu du ska göra det!

Under hösten fylls grönsakshyllorna med härliga pumpor som passar utmärkt till en juldoftande paj. Den här varianten har julkryddor, vilket gör den till en passande godsak att bjuda vänner på till glöggen.

Juldoftande pumpapaj – så saftig & god

Deg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g rumsvarmt smör
1 äggula

Fyllning:
400 g butternutpumpa i bitar
1 dl muscovadosocker
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl grädde

Till servering:
vispad grädde

Gör så här: Häll mjöl och socker i en bunke och lägg i smöret. Nyp ihop till en grynig blandning. Tillsätt gulan och knåda ihop till en deg.

Kavla ut degen till dubbel storlek och lägg i en ugnssäker form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen jämnt i botten och upp på kanterna. Låt stå i kylskåpet 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, ta ut ugnsgallret.

Skala pumpan genom att skära bort ytterskalet och dela i stora kuber. Lägg 400 g pumpa i en kastrull med vatten och 1 tsk salt. Koka upp och låt koka 8 minuter. Blanda socker, nejlika, kanel, ingefära, salt och mjöl i en liten skål.

Häll bort vattnet ordentligt från pumpan och lägg i en bunke för att svalna någon minut. Mixa med stavmixer så att det blir en riktigt slät puré. 

Knäck i äggen, ett i taget, och blanda med en slev. Fortsätt med krydd- och mjölblandningen samt grädden. Blanda till en jämn smet. Ställ pajformen på ugnsgallret och häll i fyllningen.

Ställ ugnsgallret med formen i nedre delen av ugnen och grädda 40–50 minuter. Låt pajen svalna helt. Servera med grädde.

Juldoftande pumpapaj är också så väldigt vacker. Skiftningen mellan det mörka och det ljusa är så läckert tycker jag.

Vid detta bord serverade jag även Madeleinekakor med saffran doppade i smält choklad och pistagenötter och fudge av juleskum. Allt måste ni testa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.